Fogyassz sajtot rendszeresen, az egészséged érdekében!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
A sajt nagyon fontos alkotórészét képezi az egészséges táplálkozásnak, hiszen telis tele van olyan létfontosságú anyagokkal, amelyek az élethez nélkülözhetetlennek számítanak. Ásványi anyagokat, nyomelemeket, zsírokat és fehérjéket tartalmaz, valamint nagy mennyiségű vitamin is található benne, ezért szinte teljesen mindegy, hogy milyen típusú sajtot fogyasztasz, biztos lehetsz benne, hogy jót teszel vele a szervezetednek! A sajt bővelkedik fehérjében, ezért a szénhidrátszegény diéták kiváló alkotóeleme lehet a sajt. Vacsorára, salátával, illetve valamilyen fehér hússal kombinálva tökéletes diétás étel válhat belőle. Gondoltad volna azt, hogy 100 gramm sajt fedezi ez felnőtt ember napi fehérjebevitelének közel 35-45 százalékát?

Már ebből is jól látszik az, hogy mennyire magas is a sajt fehérjetartalma. 100 gramm sajtban 18-31 gramm közötti fehérjemennyiség található meg. A fehérje mellett azonban, a szénhidráttartalom elenyészőnek számít, hiszen a sajtban lévő tejcukor mennyisége ige kicsi.

A kevéske szénhidrát és a magas fehérjetartalom mellett, a sajt igen gazdag kalciumtartalommal is bír. Szinte hihetetlen, de 100 gramm kemény sajt elfogyasztása által, egy felnőtt ember fedezheti a szervezete számára szükséges kalcium 100 százalékát. Ugyanekkora mennyiségű lágy sajt elfogyasztása pedig, a napi kalciumbevitel 30-40 százalékának fedezésére elegendő.

A sajtfogyasztás minden ember számára rendszeresen ajánlott, kortól és nemtől függetlenül. A gyermekek esetében igen nagy figyelmet kell fordítani a megfelelő kalciumbevitelre a csontok és a fogak egészséges fejlődése érdekében, ezért mindenképpen ajánlott rendszeresen sajttal kínálni az egészen kicsi gyermekeket is. Abban az esetben viszont, ha fehérjeallergia, vagy netán fenilketonuria esete ál fenn, akkor csak korlátozott mennyiségben, vagy egyáltalán nem ajánlott a tejtermékek, így a sajt fogyasztása sem.

Azoknak a diétázóknak, akik nem csupán a szénhidrát fogyasztást szeretnék minimálisra csökkenteni, hanem a zsírfogyasztást is, azt javasoljuk, hogy fogyasszanak úgynevezett light, vagy sovány, illetve félzsíros tejtermékeket, sajtokat. A sajtok telis tele vannak kloriddal, magnéziummal, nátriummal, és káliummal is, továbbá kiemelkedő mennyiségben tartalmaznak vasat, és cinket is.