Guggolást helyettesítő alternatívák

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
A fenék izmainak edzésére a guggolás a leghatékonyabb mozgásforma. Sajnos sokan szenvednek ízületi panaszoktól, főleg a térdízületek szoktak kikopni, sérülni, így nem mindenki végezhet guggolás. Azonban formás, feszes fenékre mindenki vágyik, így hát másféle gyakorlatok után kell néznie annak, aki nem guggolhat. A gyakorlatoknál fontos, hogy ne terheljék a térdízületeket, így a lábban való súlykinyomás, melyre gépek is léteznek a különböző fitnesztermekben ugyancsak kisetek. De akkor mit lehet tenni? Nyilván futni sem szerencsés, és lépcsőzni sem annak, akinek nincsenek rendben a térdízületei, ám létezik sok más lehetőség.

Igaz, hogy kisebb terhelést jelentő gyakorlatokból több ismétlést kell végezni, de mégis jobb ez így, mintha nem lenne megoldás a problémára. Íme néhány lehetséges alternatíva amivel jól edzhető a farizom:

Lábemelés: A szokásos, egyszerű gyakorlat, amiből lábanként százakat meg lehet csinálni. Igen, sajnos van egy hátránya, mégpedig az, hogy sokáig tart, így könnyű megunni. Van ellenszer, tegyük változatossá! A lábemelésnek nem kell a hagyományos hátrafelé emelgetésnél megállnia. Lehet emelgetni jobbra, így már helyből a belső és külső combizmokat is erősítjük, valamint lehet félkörívesen is emelgetni, ami pedig a csípő izmait is munkába állítja. Az egyik nagyon hatékony megoldás, ha egyik lábunkkal feltérdelünk egy padra vagy az ágy szélére és úgy emelgetjük lábunkat. Ilyen formán sokkal nagyobb a mozgástér, több energiába kerül kivitelezni a mozdulatot és az izomzat is jobban dolgozik.

Lábemelés gumiszalaggal: Túl nagy terhelésnek nem szabad kitenni a térdeket, de ha az egyszerű, gumiszalagos megoldást választjuk, nagyobb terhelésnek tesszük ki a fenekünk izmait, mégsem sérül a térd. A sportboltok kínálatában hatalmas a színválaszték, és igen olcsó a gumiszalag. Tegyük fel a két lábunkra, majd nyújtogassuk lábemeléssel.

Kártyaszedegetés: Ez egy nagyon érdekes gyakorlat, az amerikai sztáredzők agyából pattant ki, és roppantul hatékony. Lényege, hogy egy kártyalapot teszünk a lábunk elé. Egyenesen állva, egyenes háttal lehajolunk és felvesszük a kártyalapot, majd kiegyenesedünk. Ezt követően újra lehajolunk és visszatesszük a lapot. A gyakorlat közben arra kell figyelni, hogy ne lendületből dolgozzunk, hátunk és lábaink legyenek egyenesek, valamint lehajolás közben a fenék ne tolódjon hátra. Így fenékből tartjuk meg magunkat, ami szinte egy guggolással ér fel.

Persze annyira nem hatékony, így ötven guggolás helyett kétszáz kártyafelszedést kell végezni, de ha elég sok ismétléssel dolgozunk, bámulatos eredményt lehet elérni.