Gyakran szédülsz? Ez lehet az oka!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Gyakran érzed úgy, hogy forog veled a szoba? Előfordult már, hogy úgy érezted kihúzták a talpad alól a talajt és azonnal le kell ülnöd, mert azonnal összeesel, vagy netán csak úgy érezted, hogy elsötétül körülötted egy pillanatra minden? Akkor bizony Te is a szédüléssel állsz szemben, ami oly’ sok embert kínoz napjainkban, ám csak nagyon kevesen vannak azok, akik beszélnek is erről, és orvoshoz fordulnak a kellemetlen tünettel. A szédülésnek azonban több formája is létezik az emberek elmondása szerint. Vannak olyanok, akik úgy érzik, hogy a szobában lévő tárgyak elmozdulnak, vagy éppenséggel azt tapasztalják, hogy ők maguk kezdenek el forogni.

Vannak olyanok is, akik a lábukon sem tudnak megállni, míg másoknál ingadozó és forgó jellegű a szédülés. Ez utóbbi esetben gyakori a gyors liftben való utazásra hasonlító érzés is. Ilyen esetben a szédülés oka többnyire az egyensúly-érzékelő rendszer betegségéből fakadhat.

A forgó jellegű, heves szédülést akár a középfül gyulladása is kiválthatja, ezért, ha azt tapasztalod, hogy fáj a füled és gyakran szédülsz is, netán hányinger, izzadás és sápadtság is együtt jár a tünetekkel, akkor minél előbb fordulj orvoshoz!

A hirtelen rád törő, gyakori, forgó jellegű szédülésedet hányinger, hányás, hallászavar és fülzúgás kíséri? Akkor ugyancsak azt ajánljuk, hogy azonnal fordulj orvoshoz, mert az úgynevezett Meniére-betegségre is utalhatnak az említett tünetek. Abban az esetben, ha a szédülős rohamok közötti időben is megmarad a nagyothallásod, illetve ez a szédülés idején erőteljesebben jelentkezik, akkor akár komoly gond is állhat a háttérben.

Ilyen ok lehet például a sclerosis multiplex, a hátsó koponyagödör daganata, az agyhártyagyulladás, a nikotinmérgezés, vagy a labyrinthus betegsége is. Ugyancsak szédülést okozhat a kisagyi daganat, a vérellátási zavar és egyes vírusfertőzések is, amelyek az agyi ereket, idegeket vagy az egyensúly-érzékelő rendszert érintik. Nem kell azonban azonnal a legrosszabbra gondolni, hiszen nem mindig ezek a komoly betegségek okozzák a szédülést.

Leggyakrabban vérszegénység, kialvatlanság, vagy túlzott kimerült állapot áll a kellemetlen jelenség hátterében. Emellett, a nyaki gerinccsigolyák meszesedése, valamint a magas vérnyomás is nagyon gyakran okoz szédülést, így elsőként ezeket a betegségeket érdemes ellenőriztetni, hiszen nagy az esélye annak, hogy ezek valamelyike okozza a gyakori szédülést.

Te szoktál szédülni? Tudod mi áll a panaszaid hátterében?