Ha futsz, egyél is rendesen!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Az étkezés nagyban hatással van a teljesítményre, főleg, ha sportolásról van szó. A futás egy igen hasznos és komplex sport, melynél a folyadékbevitel mellett a megfelelő étkezési szokások és az étel megfelelő minősége is befolyásolja a futás hatékonyságát, a sport közbeni teljesítőképességet. A leghatásosabb és legegészségesebb, ha futás előtt egy-másfél órával fogyasztunk valami könnyű ételt. Ez feltölt energiával, de nem nehezít el ahhoz, hogy egy jót fussunk.

A gyümölcsök igen jók lehetnek erre a célra, ám némi szénhidrátra is szükség van, így egy műzliszelet almával például tökéletes. Ugyanakkor a banán önmagában elegendő, de elfogyaszthatunk egy friss salátát is, kevés tonhallal, esetleg egy nagyon kevés csirkével.

A futásnál van egy időbeni határ, mely fölött már más folyadék és tápanyagbevitel szükséges. Ez a határ a 90 percet. Az ezt meghaladó futás alatt nagy mennyiségű kalória ég el, ami pozitív olyan szempontból, hogy megelőzi vagy csökkenti az elhízást, ám a szervezetnek szüksége van szénhidrátra, ezért ebből valamennyit pótolni kell.

Erre a célra nagyon jók a sportitalok, melyek a folyadékpótlást, az ásványi anyagok pótlását és a szénhidrátpótlást is biztosítják. Ha komolyan szeretnénk a futással foglalkozni és nem csak egy-egy félórát kocogni, akkor figyelembe kell venni a szervezet ezen igényeit, különben sem egészségi állapotunk, sem pedig teljesítőképességünk nem lesz kielégítő.

Fontos odafigyelni arra, hogy egy óra futás után pótoljunk száz kalóriát, majd ugyanennyit negyven percenként. A futás utáni táplálkozás is lényeges, pótolni kell az elhasznált energiát. Természetesen a fogyni vágyók esetében ez nem így van, nekik az ásványi anyagok és folyadék pótlása az elsődleges.

Annak, aki nem fogyni akar a futással, a sportolás után ajánlott pótolni az elhasznált kalóriákat. Az izommerevség ellen, az edzést követő fél órában kell enni valamit, mivel ilyenkor hatékonyan raktároz glikogént az izomzat, ehhez minden gramm bevitt protein mellé 3 gramm szénhidrát szükséges.