Ha izzadunk, akkor fogyunk is?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Sokan abban a tévhitben élnek, hogy az izzadás fogyasztó hatású. Való igaz, hogy súlyunk csökken, ha verejtékezünk és a folyadékkal, bőrünk pórusain keresztül számos anyag távozik, melyek többek közt méreganyagok, sók, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy a valós súlyunk csökken. Az izzadástól nem lehet fogyni. Az izzasztó sporttevékenységtől, vagy sok más tevékenységtől, például nehéz fizikai munkától viszont igen.
Az izzadás lényege, hogy a felhevült test, önhűtést alkalmaz, ezért folyadékot juttat a pórusokon keresztül a test felszínére, hogy a párolgás hőt vonjon el. Ugyanakkor a folyadékkal távozik sok más is.

Ha például erős fizikai megterhelésnek vagyunk kitéve, a szervezet bizonyos esetekben (anaerob mozgás, hosszan tartó, közepes intenzitású mozgás) az anyagcserét is meggyorsítja, a keringési rendszerek felpezsdülése révén, így a sejtekből nagy mennyiségű méreganyag, zsír szabadul fel és kerül a véráramba, ahonnan a verejtékezéssel kijuthat a bőr felszínére.

A méreganyagok miatt szagos az izzadtság. Való igaz, hogy zsír is kerül a verejtékbe, ám koránt sem jelentős mennyiségű, annyi biztosan nem, amennyi mérhető fogyatkozást jelentene a test zsírkészletében. A fokozott fizikai megerőltetés, amennyiben aerob mozgást jelent, nem az izzadás által segít a fogyásban. A test mondjuk úgy két raktárt tart fenn a zsírnak.

Az egyik az izomrostok közötti rész. Innen kezdi el először felélni a tartalékait, majd a vészraktárból, ami a bőr alatt található. De ez utóbbi csak akkor következik be, ha kellő ideig végezzük a megadott pulzustartományban a mozgást. Az zsír ilyenkor glükózzá, majd energiává alakul, nem pedig verejték formájában távozik.

A narancsbőr elleni küzdelem egyik kedvelt eszköze a fóliába tekerés. Valamennyi haszna lehet ennek az eljárásnak, mivel a melegebb terület több verejtéket termel, jobb a vérellátása, így jobban ég ott a zsír, gyorsabb az anyagcsere, ám csodákat nem érdemes remélni tőle, ugyanis a megfelelő testmozgást és egészséges étrendet nem pótolhatja az izzasztás.

Az izzasztás, mint fogyókúrás tevékenység azért sem ajánlott, mert a verejtékkel ásványi sók, nyomelemek is távoznak a szervezetből, ráadásul a túl erős izzadás kiszáradást okozhat. Gondoskodni kell az elveszített folyadék pótlásáról, valamint az ásványi anyagokat is pótolni kell.

Mindebből tehát levonható, hogy az izzadás hasznos tevékenység, általa sok méreganyag távozik, ám csupán egy lehetséges tünete annak a munkának, amely a fogyást segíti elő, önmagában nem fogyaszt.