Halolaj, az igazi csodaszer

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Egyre inkább terjed a halolaj, mint általános egészségjavító szer használata. Már régóta ismert dologról van szó, de még mindig nem jutott el mindenkihez. A halolaj nem csak egy-egy területen segít az egészségünk megőrzésében, hanem mintegy csodaszerként tart minket a megfelelő szinten. Nyilván önmagában nem elég és nem ellenszere mindennek, de szedésével nagyot dobhatunk az egészségünk megőrzésén.

A halolaj kapszulaként vagy folyadék formájában kapható. Legnagyobb részt a halak májából, valamint húsuk olajtartalmából nyerik. A májból való kinyerésre legalkalmasabb halak a közönséges tőkehal, az óriás laposhal, és a cápák. A halhús olajtartalmát leginkább szardellából, szardíniából és sprotniból nyerik ki.

A tőkehalmájolaj nem egy féle tőkelhal májából származik, hanem a többféle tőkehalfajokból nyert olajakat nevezik így összefoglaló néven.

A halak májából kivont olaj szörnyű bűzt árasztana, ezért szükség van a szagtalanítására, de mára erre nagyon fejlett módszerek vannak, melyek természetes eljárásnak minősülnek.

artósítás céljából E-vitamint és antioxidánsokat adnak a halmájolajhoz, ami értéküket is növeli. A halmájolaj kitűnő forrása az A- és D-vitaminnak, melyek elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez és nem könnyű hozzájutni a szükséges adagokhoz a mai táplálkozási szokások keretein belül.

Két teáskanál tőkehalmájolaj 1,2 mg retinolt (A-vitamint) 0,02 mg D-vitamint, 2 g omega 3 zsírsavat tartalmaz, vagyis bőven kielégíti egy felnőtt átlagos napi beviteli szükségletét. Ezen felül védelmet nyújt a keringési problémákkal és a legtöbb bőrbetegséggel szemben.

A kapszula formában kapható halolajat A-vitaminnal és D-vitaminnal dúsítják. A folyékony formájú halolaj több omega 3 zsírsavat tartalmaz, mint a kapszula, ezért is ajánlott inkább az előbbit fogyasztani. A halolaj az A-vitamin tartalma miatt ellenszere a szaruhártya-szárazságnak, mely vaksághoz vezet és D-vitamin tartalma miatt az angolkór kezelésére is használták. (Az angolkór a kóros D-vitamin hiány).

Érdekesség, hogy A-vitamin – mérgezést is lehet kapni, amennyiben túl sok cápából és laposhalból kivont halolajat fogyasztunk, mivel ezek A-vitamin tartalma iszonyú magas. Igaz, erre nem nagyon van példa, ezért csak óvatosan vele!

A cápából kinyert halolajnak ráadásul a koleszterinszintre gyakorolt káros hatása is van, bár csak kis mértékben. Ez a káros hatás a cápaolaj szkvalén tartalmából adódik, melyből a szervezet koleszterint állít elő.