Hasizom erősítés négy lépésben

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Az egyik legnehezebben edzhető részünk a hasunk, főleg, ha nők vagyunk. Nem lehet senkinek kockás hasa, ha nem edz rendszeresen és nem táplálkozik megfelelően. Sajnos igaz, hogy, ha az étrendet nem alakítjuk át megfelelően, akkor a hason mindig lesz egy kis plusz. De ez nem is feltétlenül baj, ettől függetlenül is lehet aránylag lapos és formás hasunk. Íme négy gyakorlat, amivel könnyedén formálhatjuk magunkat.

Hasprés: a felülés lényegében ez. Többféle módon is kivitelezhető, mindegyik módszer kellőképpen hatékony. Lehet hanyatt fekve, nyújtott lábbal, lehet felhúzott lábakkal, de lehet úgy is, hogy feltesszük a lábunkat például a kanapéra vagy az ágyra. A hasprés haladó formája az, amikor mondjuk egy bordásfalon lógva végezzük. A felső hasizmokra hat elsősorban, kivitelezésénél fontos, hogy szabályosan végezzük, majd edzés után jól megnyújtsuk a törzsünket is.
Páros lábemelés: az alsó hasizmokra legjobban a páros lábemelés hat. A lábemelést kitartássá is lehet fejleszteni, mikor bizonyos ideig (lehetőleg minél tovább), emelt állapotban tartjuk a lábunkat. A páros lábemelésnél fontos, hogy ne lendületből dolgozzunk. Ugyanúgy végezhető bordásfalon lógva, de az ágy, pad, kanapé szélére feküdve is. Az utóbbi gyakorlatnál az a lényeg, hogy fenéktől lefelé már lelógjunk a kanapéról, ágyról, haspadról, így a lábemelés egyben kitartós gyakorlat is.
Lebegőülés: A lebegőülés a páros lábemelés és a hasprés kombinációja, ám sokkal kevésbé terheli a csípőt és a gerincet. A katonaságnál a felmérő gyakorlatok között inkább ez szerepel, pont a kímélő jellemzője miatt. Nagyon hatékonyan edzi meg a teljes hasizomzatot és a mozgáskoordinációt is javítja, mivel a felsőtest és a lábak összhangban kell, hogy legyenek, különben a gyakorlatot nem lehet szabályosan elvégezni.

Oldalirányú felülés: Az oldalsó hasizmok edzése éppen olyan fontos, mint az alsó és felső hasizmoké. A haspréshez hasonlóan húzzuk fel a térdeinket és a felülést végezzük jobb majd bal irányba, így megdolgoztatjuk az oldalsó izmainkat is. Ha szép, formás hasat szeretnénk, minden részét meg kell edzeni legalább egy kicsikét.

A hasizom gyakorlatokat csak fokozatosan végezzük, nem szabad azonnal hatalmas terhelésnek kitenni az edzetlen izmokat. Az erős hasizom nem csupán szép, de sokkal kisebb az esély egy esetleges sérv kialakulására, ha a hasfal erős és rugalmas.

Minden edzés előtt be kell melegíteni, az edzések után pedig egy kiadós nyújtást kell beiktatni, mert így nem lesz izomláz és szépen formálódik az izomzat. Ha az edzést folyamatosan végezzük, valamint igyekszünk kevés szénhidrátot bevinni, elérhető a kockás has.