Haspadon végzett gyakorlatok

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
A haspad az egyik legegyszerűbb és legalapvetőbb sporteszköz, mely a hasizmok és a lábak erősítésére, formálására szolgál. A haspadon végzett gyakorlatok hatékony és gyors megoldást nyújtanak a hasizom, a mély hátizmok, a combok és fenék izmainak erősítésére. Mivel a haspad nem egy különösebben bonyolult és különleges anyagokból készült eszköz, már igen olcsón hozzá lehet jutni egy jobb darabhoz. Na de milyet válasszunk? Az edzés zavartalansága érdekében vizsgáljuk meg jó, milyen haspad kerül a birtokunkba, hiszen, ha nem elég kényelmes, akkor nehezen fogunk vele dolgozni.

A fekvőfelülete legyen kellő méretű széltében és hosszában egyaránt, valamint legyen megfelelő puhaságú és olyan anyaggal bevont, amit könnyű tisztítani. A pad legyen állítható dőlésszögű és állítható a lábmagasságnak megfelelően is.
Ha megvan a megfelelő haspad, kezdődhet az edzés.

A haspad, nevéből kitalálhatóan, a hasizmok fejlesztésének egyik legjobb eszköze. Sokkal hatékonyabb, mint a talajon végzett felülés, hasprés, vagy páros lábemelések, mivel a padot be lehet állítani, dőltre is, így sokkal mélyebbről indítjuk a felülést, mint a talajon. A dőlésszög fokozatos növelése elősegíti a hasizmok erősödését, hiszen folyamatosan nagyobb és nagyobb terhelésnek vannak kitéve.

A haspadok jellemzően úgy készülnek, hogy lábtámaszt, jobb esetben lábazó részt is hozzájuk lehet illeszteni. A meredek szögben végzett hasizom erősítő gyakorlatok során szükség van arra, hogy a lábunkat megtámasszuk, különben lecsúsznánk a padról.

A haspad kiválasztásakor ezt is figyelembe kell venni. A lábnak be kell férni a támasztékhoz, sőt, egyes esetekben akár a combnak is. A haspadok nagy része a bokánál támaszt meg, így azt kell figyelni, hogy a magasságunkhoz ideális-e az aktuális pad, vagy állítható-e. A felülések, hasprések számtalan módon végezhetők.

A haspadon fekve, megtámasztott lábbal a gyakorlatok legnagyobb része egyszerűen kivitelezhető. A harántfelülések éppúgy, mint a teljes felülés, vagy a kitartás. A mély hátizmok fordított helyzetben erősíthetők. Feküdjünk hason a padra, támasszuk meg a lábakat és emelgessük a törzsünket.

A láb edzése szintén lehetséges a haspadon, bár nem kimondottan erre készült, de a lábemelések tökéletes eszköze lehet.