Hatékony eszközök erőnléti edzésekhez

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Sokan kezdenek el edzeni azzal a céllal, hogy izmaikat jó formába hozzák. Nem csak a sportolóknak fontos ez, hanem azoknak is, akik egészségesebbnek, energikusabbnak akarják érezni magukat. Az edzések lehetnek aerob vagy anaerob típusúak, de ezeken belül is több lehetőséget találunk. A kardio edzések aerob mozgásformák, melyek lényege a keringési rendszerek felpezsdítése, a méreganyagok gyorsabb ürítésének és a zsír elégetésének céljából. Ezekkel a gyakorlatokkal a szív és érrendszert is meg lehet dolgoztatni, így sok esetben a szívproblémákkal küzdők számára, megfelelő kontroll mellett hatékony erősítő. Az izmok növeléséhez, erejük megsokszorozásához a kardi edzés nem a legjobb út.

Teljesen más jellegű, főleg anaerob gyakorlatokat kell végezni ahhoz, hogy az izmok erősödése legyen az elsőszámú eredmény, melyet az adott módon elérünk. Erre is számtalan lehetőséget kínál a sportvilág. A saját testsúlyos edzések nagyon hatékonyak és nem igaz az, hogy nem lehet egy bizonyos ponton túl izmot növelni súlyok nélkül.

Azonban emberfüggő, hogy kinél minek van hatása. Ha eszközöket használunk az edzéseinkhez, sokkal hatékonyabbá tehetjük azt és felgyorsul a fejlődés, sokkal kevesebb idő alatt érünk el látványos eredményeket, mint saját testsúlyunkkal.

Nézzünk néhány hatékony fitnesz kiegészítő eszközt, mellyel hatékony és gyors eredmény érhető el az erőnléti edzések során:

  • hevederek: A különböző hevederek, mint például a rip 60 edzőheveder, vagy a TRX, esetleg a Tunturi hevedere, nagyon komolyan segítenek felhasználni a saját testsúlyunkat, miközben az sokkal nehezítettebb körülmények között, súlyként funkcionál. A mozgáskoordinációt, egyensúlyt az erőkifejtéssel egyidőben igényli már csak az is, hogy bizonyos pozitúrákban megtartani legyünk képesek magunkat, így egy-egy gyakorlat szakszerű kivitelezése során óriási terhelést kapnak bizonyos izmok. A hevederek között vannak különbségek, de a megbízható gyártótól származó eszközöknél aligha lehet minőségi eltérést felfedezni.
  • bolgár zsák: Nem mindenki számára ismert eszköz, de roppant hatékony. A funkcionális edzések egyik alkalmatossága, főleg a birkózás berkeiben. A bolgár zsák általában bab alakú, nagyméretű, homokkal és gyapjúval töltött zsák, melyen sok esetben fülek is találhatók. Ennek emelgetése, dobálása, ennek cipelése hatalmas terhelés, így hatékonyan növeli az erőnlétet.
  • Súlyzókészlet és fekvenyomó pad: E két dolog sokszor együtt jár. A mellizom, hátizom és karok edzésének elkerülhetetlen eszközei ezek, melyek minden fitneszteremben, minden otthoni „edzős” kelléktárban megtalálhatók.
  • Húzódzkodó keret, húzódzkodó rúd: A húzódzkodás a hátizmok erősítésének egyik legjobb módja. Nyilván a karizmokat is erősíti, de azokra számtalan más gyakorlat is jó, a hátizmokkal viszont sokkal nehezebb dolgunk van. A húzódzkodó keretet vagy rudat az ajtófélfára lehet felapplikálni (legtöbb esetben oda szokták) és már mehet is az edzés.