Hét hasznos tipp, hogy miként kell helyesen zsákolni

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Rengeteg amatőr sportoló és bokszoló vesz meg magának otthonra bokszzsákot úgy, hogy teljesen céltalanul, terv nélkül áll neki edzeni ezzel a hasznos kiegészítővel, ezáltal csak nekiesnek, nekikezdenek püfölni, majd rácsodálkoznak, hogy 2 perc után felsavasodnak, és nem tudják folytatni az edzést. Ha el akarod kerülni mindezt, itt az idő megtanulni helyesen zsákolni! Íme néhány hasznos tipp ehhez:

1. A bokszzsákkal pontosan úgy kell viselkednünk, mintha igazi ellenféllel harcolnánk, ezáltal törekednünk kell arra, hogy folyamatosan megtartsuk az egyensúlyunkat, hogy a kezek mellett a lábmunka is megfelelő legyen. Az ütések ereje és pontossága ugyanis a helyes lábmunka elsajátításától függ.

2. Sokan esnek abba a hibába, hogy a zsákot nem ütik, hanem konkrétan ellökik maguktól. Az ütés akkor jó, ha a bokszzsák nem leng ki, mert ilyenkor kapja a legnagyobb ütéseket és ilyenkor fárad el a kezünk is a legkevésbé.

3. Zsákolás közben sokan hajlamosak ellazsálni az edzést, pedig nem szabad. A fokozatosság ugyan fontos, de az ütések közben ne álljunk meg, ne csak egy helyben maradjunk, hanem mint az igazi bokszban, táncoljunk, mozogjunk, lengjünk, harcoljunk a zsákkal.

4. Figyeljünk mindig a helyes beállásokra, sportágtól függően. Ha bokszolunk, ha kick bokszolunk, a helyes lábtartást és lábmunkát, a kezek tartását mindig tartsuk meg, ha önvédelmet tanulunk, akkor pedig ahhoz igazodjunk.

5. Nagyon fontos, hogy egy bokszzsákkal való edzés legyen felépített és jól kitalált, legyen kezdete, csúcspontja és levezetése, miközben soha ne álljunk meg, maximum egy-két másodpercre. Ha igazából harcolsz, akkor sem lesz időd leállni, és ezt kell szimulálnunk a bokszzsákkal is. Üssük még akkor is, ha pihenünk, csak éppen ne akkora intenzitással, mint normális esetben. Ha az ütések között 10 másodperces pihenőket tartunk, azzal soha nem növeljük meg állóképességünket, és valódi küzdelemben is megérezzük majd a hátrányát.

6. A bokszzsákra lehet haragudni ugyan, de ez nem jelenti azt, hogy teljes erővel kell csépelnünk, mert azzal kikészítjük a kezünket és idő előtt fel is savasodunk. Az edzés legyen jól felépített, és mindig figyeljünk oda a légzésünkre, a helyes mozdulatokra. Az erő ugyanis csak azt követően jelenik meg az ütéseinkben, ha azok helyes légzésekre épülnek. Ha a bokszzsák kifáraszt, akkor valamit rosszul csinálunk, hiszen a zsák nem olyan, mint az ellenfél, az a mi ritmusunkat követi.

7. Bár minden egyes edzésnél elmondható, de a bokszzsákkal való harc kapcsán is nagyon fontos, hogy bemelegítés nélkül soha ne kezdjünk hozzá. Pláne, ha még kick bokszra is használjuk, avagy kemény rúgásokkal is megsorozzuk, akkor nagyon fontos, hogy minden egyes ízületünk kellően be legyen melegítve ahhoz, hogy egy köríves-, vagy egy frontális rúgásnál ne húzzuk meg a lábunkat, és az első ütés után ne rántsuk meg a vállunkat vagy a könyökünket, ami a zsáknál valósabb veszély, mint gondolnánk.