Hogyan érjük el, hogy a gyerek egészségesen éljen?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Az egészség a legfontosabb dolog, akár fizikai, akár szellemi, akár lelki szempontból nézve. Fontos az, hogy már a kezdetektől egészségesen étkezzen és éljen az ember, tehát ezt már gyerekkorban érdemes elkezdeni. A gyerekeket nehéz rábeszélni arra, hogy egyék meg a brokkolit és ne kérjenek több csokit, valamint igyanak elegendő és megfelelő folyadékot és aludjanak eleget, valamint megfelelő mozgással tartsák erősen egészségesen a testüket. Igaz, hogy a gyerekeket nagyon mozgékonyak, de nem minden mozgásforma megfelelő arra, hogy erősítse az izomzatot, megfelelően hajlékonnyá tegye a testet és a gerincet, mély hátizmokat is megerősítse. E két utóbbi amiatt fontos, mert a felnőttkori tartásproblémák, hátfájdalmak nagymértékben a gyenge mélyhátizmok, és nem megfelelő erősségű, vagy letapadt gerincfeszítő izmok miatt alakulnak ki.

A vicces és szórakoztató sportok könnyen nyerik el a gyerekek tetszését, de például a jóga nehezebben kedveltethető meg velük. A jóga, a pilates nagyon sokat tehet hozzá ahhoz, hogy a gyerekek felnőtt korukban minden szempontból egészségesek és energikusak legyenek.

E két mozgásformára talán könnyebb rávenni a gyereket, ha olyan órákra járatjuk, ahol eszközöket is használnak. A jóga például sokkal izgalmasabb lehet a gyereknek, ha közben fitnesz labda is előkerül, ahogy sokkal izgalmasabb egy pilates óra is, ha például a gyakorlatokhoz van bosu párna is.

Nem csak a mozgás, de a táplálkozás is fontos. A sportos életmódban és az egészséges táplálkozásban is csak úgy lehet megszilárdítani a gyerek „hitét”, ha mi magunk vagyunk az élen járó példa. Aki bort iszik, de vizet prédikál, az egy gyerek előtt csúnyán elkapálja magát.

Sportoljunk rendszeresen és együnk egészséges ételeket. Ha a gyerek azt látja, hogy ez az alapvető, akkor ő is annak fogja tekinteni. Igaz, hogy a gyerekek jobban értékelik azt, ami finom, mint azt, ami egészséges, de meg lehet teremteni a kellő egyensúlyt. Egyen csokit, cukorkát, akár chipseket is, de nem vigye túlzásba, ráadásul ezekből is lehet egészséges vagy teljesen egészséges típust vásárolni, vállalkozóbb kedvűeknek készíteni is.

Az egészséges, de a gyerekek számára nem csábító ételeket is el lehet készíteni úgy, hogy azt szeressék, vagy be lehet csempészi olyan ételekbe, amit szeretnek. Például a cékla egészséges, sütve is, így a sült zöldségek közé pakolva akár még meg is ehetik. A brokkoli szintén egészséges, a krémlevest pirított kenyérrel vagy sajtkockákkal valószínűleg szeretni fogja a gyerek, főleg, ha más zöldségekkel adunk neki más ízt is. A sárgarépából lehet répatortát készíteni, cukor helyett steviával.

Rengeteg megoldás létezik, csak utána kell járni és némi előkészítést, szervezést igényel, de mivel fontos dologról van szó, bizony megéri. Egy egészséges gyerekből egészséges felnőtt válik majd.