Hogyan lehet egészséges a napozás?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Manapság nagyon sokat lehet hallani arról, hogy a napozás ártalmas és akár a bőrrák kialakulását is előidézheti az, ha túl sokat tartózkodunk a napon. Ezért, aki csak megteheti, elrejtőzik otthona falai közé, amikor odakint hétágra süt a nap. Ez azonban nem jó megoldás, hiszen a szervezetünk egészséges működéséhez elengedhetetlen a nap fénye.
A testünk a napfény hatására D-vitamint képes termelni. A D-vitamin hiánya angolkór kialakulásához, vagy akár csontritkuláshoz is vezethet, ezért minden életkorban szükséges és fontos lenne eleget tartózkodni a napon. De akkor mégis mi a megoldás? Hogyan lehet a napozást valóban egészségessé tenni? A megoldás roppant egyszerű.

A napon való tartózkodás ideje alatt mindenképpen napvédő tejet szükséges használni, így a nap káros sugaraitól megóvhatjuk a testünket. Amennyiben megfelelő védelemmel látjuk el a bőrünket, nem kell tartanunk a leégéstől, a bőr korai öregedésétől és az immunrendszer meggyengülésétől sem. Nagyon fontos, hogy mindenki odafigyeljen a mértékletességre és a fokozatosságra is, hiszen a napozás csak akkor lehet igazán egészséges, ha óvatosak vagyunk. Mindig olyan napvédő szereket használjunk, amelyek kifejezetten a saját bőrtípusunkhoz passzolnak.

A nagyon magas, SPF 30-50 faktorszámú napozószereket a nagyon fehér bőrrel rendelkező emberek számára ajánljuk, illetve a gyermekeket is ezekkel, az erős, magas védelmet nyújtó naptejekkel érdemes védeni. Amennyiben a bőr már rendelkezik némi színnel, át lehet térni a közepes védelmet biztosító SPF 15-10 vagy 6 faktorszámmal rendelkező napozószerek használatára. A napozószerek jótékony hatását tovább lehet fokozni fényvédő hatású arckrémek vagy testápoló szerek használatával, így garantáltan nem fogja a nap károsítani a bőrfelületet. A bőrünk egészsége érdekében nem árt még néhány fontos szabályt is betartanunk!

Először is, soha nem tartózkodjunk huzamosabb ideig a napon 11 és 15 óra között. Ekkor ugyanis a legerősebb, a nap káros sugárzása. A fényvédő szereket mindenképpen a napozást megelőző 15-30 perben vidd fel a bőrödre, hogy a naptej megfelelő védelmet tudjon majd számodra biztosítani. A naptejet azonban ne csupán a napozás megkezdése előtt kend fel, hanem közben is, ugyanis a maximális hatás eléréséhez 2-3 óránként újra és újra ajánlott felvinni azt a bőrre.

Amennyiben megfelelő védelemmel látod el a bőrödet, és az alapvető szabályokat is betartod, biztos lehetsz benne, hogy a napozás nem ártalmas lesz, hanem roppant egészséges. Te odafigyelsz arra, hogy mikor fekszel ki napozni? Használsz napvédő tejet?