Hogyan minimalizálhatom a transzzsírbevitelt?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
A transzzsírok fogyasztása a mai rohanó világban nehezen minimalizálható. Nem azért nehéz, mert bonyolult és költséges kiikatatni a transzzsírsavakat tartalmazó ételeket az étrendből, hanem azért, mert sokan nem helyezik előtérbe a fontossági listán az egészséges étkezést. Gondolják, hogy egy-két információt elég figyelembe venni, és nem enni annyi cukrot és zsíros ételt. Ez nem így van, sőt sok esetben tévútra is lehet jtni. Itt vannak például a margarinok. A margarinokat egyesek sokkal egészségesebbnek tartják a vajnál, mert kevesebb benne a zsír és hát növényi eredetű, nem pedig állati. Azonban a margarinok sem egyformák.

Vannak olyan margarinok, melyek hidrogénezéssel készülnek és ezek bizony annyi transzzsírt tartalmaznak, hogy csak na. Akkor már inkább a vaj. Egy kevéske odafigyeléssel sokkal egészégesebb és hosszabb életet léhet élni, ezért fogadjunk meg néhány jótanácsot és nézzünk körbe a különböző összetevők körében. Néhány témába vágó, megbízható olvasmány után könnyű eligazodni az élelmiszerek között és sokkal egészégesebb étrendet lehet összeállítani ugyanannyi energia, és időráfordítással, mint az előtt.

Jelentősen csökkenthetjük a transzzsírok fogyasztását, ha sovány húsokat vásárolunk és eltávolítjuk a zsíros húsokról a zsírt. A vaj a transzzsírok mellett telített zsírsavakat is tartalmazhat, ezért valóban érdemes helyette jó minőségű margarint venni, olyat, ami nem hidrogénezéssel készült.

Ne fogyasszunk gyári kekszeket és süteményeket, különösen ne fogyasszuk a csokoládés fajtákat, mert ezekben hatalmas mennyiségű a transzzsír. A tejtermékek közül a zsírszegény fajtát válasszuk és ha csak lehet, ne fogyasszunk pirított műzlit és ebből készült műzliszeletet.

A gyorséttermi és éttermi ételek nagy része szintén transzzsírt tartalmaz, így érdemes a kisütött termékeket inkább kerülni, de igaz ez az otthoni étkezésekre is.

Érdemes kerülni a manapság oly népszerű, fogyókúrás kókuszolajat, pálmaolajat és sütőmargarint. A repce-, oliva-, napraforgó-, szója-, mogyoró-, makadámia-, szezám- és szőlőmagolaj tökéletesen megfelelő, de csak mértékkel. Sütőben sütéshez a repceolaj, napraforgóolaj, szójaolaj és mogyoróolaj a tökéletes, az ételek permetezéséhez, ha már nem sülnek tovább, az olivaolaj ajánlott.

Kenyérre a többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó margarinok a jók. Pirításhoz a felsorolt olajok mindegyike alkalmas, kivéve az olivaolajat. A salátaöntetekhez is mindegyik olaj megteszi, az olajban sütést pedig minden hozzáértő inkább be is tiltaná. Fontos, hogy az olivaolajat soha ne hevítsük.