Hogyan mozgathatod át a gyermekedet a nyári szünet ideje alatt?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Az elhízás, illetve a mozgásszegény életmód súlyos következményei manapság már nem csupán a felnőtteket, hanem a gyermekeket is veszélyezteti. Egyre több gyermeknél diagnosztizálnak magas vérnyomást, cukorbetegséget, anyagcserezavart és elhízást.
Ez a helyzet nagyon elkeserítő, és fontos lenne, hogy tegyünk ellene valamit. Igen ám, de a mai felgyorsult világban a szülők folyton csak rohannak, éjt nappallá téve dolgoznak, miközben a csemeték iskolában ülnek, majd otthon lehuppannak a számítógép és a tévé elé. Iskola ideje alatt némi segítséget nyújtanak a rendszeres tornaórák, ám most itt a nyári szünet, így még ez a kevéske mozgás is kimarad a gyermekek életéből.

Mit tehet a szülő annak érdekében, hogy a gyermek ne csak a televíziót bámulja egész nyáron?

Nagyon is sokat! Csupán némi odafigyelés és noszogatás kell ahhoz, hogy meghozzuk gyermekünk kedvét valamilyen sporttevékenység elvégzéséhez. Szülőként okolhatjuk a számítógépet vagy a tévét azért, mert e gyermek nem akar sportolni, ám kifogások helyett, érdemes egy kis önvizsgálatot tartani! Mit lát otthon a gyermek? Anyuka, apuka is a tévé előtt ül? Mindenhová autóval jár, és a szülő sem szeret testmozgást végezni?

Akkor meg sem lepődhetünk azon, hogy a gyermek sem akar sportolni! A jó példa mindig motiválja a család többi tagját is, ezért az első feladatunk az, hogy szülőként mi magunk is éljünk aktívabb életet. A sportra akár egyfajta szociális tevékenységként is tekinthetünk. Fogjuk fel úgy, hogy a sport hozza össze a családot. Szedjük össze esténként a család apraját-nagyját és induljunk el kocogni, vagy egyszerűen csak sétálni.

Mialatt a séta alaposan átmozgatja a testünket, a lelkünk is felüdülhet, hiszen tartalmas időt tölthetünk együtt szeretteinkkel! Amennyiben egyáltalán nincs lehetőségünk, időnk vagy energiánk arra, hogy a család együtt végezzen sporttevékenységet, akkor sem kell hagyni, hogy a gyermek tespedjen a fotelben. Érdeklődjük meg a gyermekünktől, hogy melyik sport az, amit szívesen végezne.

Ajánljunk neki számos lehetőséget és hagyjuk, hogy a gyermek válassza ki azt, amely tetszik neki. Az iskolás korban lévő gyermekek esetében például igen nagy motivációt nyújthat az, ha valamilyen csapatsport során a vele egykorú társaival járhat el edzésekre, sportolni.

Érdemes az iskolában érdeklődni a lehetőségekről, illetve a gyermek testnevelő tanára is biztosan tud némi felvilágosítást adni arról, hogy milyen sportolási lehetőségek ajánlottak a gyermek számára. Amennyiben elegendő időt és figyelmet fordítunk arra, hogy megtaláljuk azt a sportot, amit gyermekünk szívesen végez, biztosak lehetünk benne, hogy csemeténk nem fog egész nyáron videó játékozni, vagy internetezni.

A rendszeresen mozgó gyermek pedig sokkal egészségesebbé, és kiegyensúlyozottabbá válhat!