Hogyan őrizheted meg csemetéd egészségét?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Szülőként óriási feladat előtt állunk, hiszen nem csupán felnevelni kell a gyermekünket, hanem az egészséges életmódra is meg kell őt tanítanunk, annak érdekében, hogy felnőttként is betegségek nélküli, teljes életet élhessen. Nagyon fontos az, hogy a gyermeked étrendjének összeállítása során őrizd meg az egyensúlyt.
Az ételek mennyisége, minősége és összetétele harmóniában kell, hogy álljon a szervezet igényeivel, így a test összes szerve tökéletesen tud majd működni. Fontos megjegyezned azt, hogy enni jó. Élvezni kell az ételeket, az étkezéseket és erre a gyermekedet is meg kell tanítanod. A legjobb módja ennek az, hogy ha a család rendszeresen együtt étkezik. A gyermek ételei legyenek olyan színesek, hogy még ránézni is élvezet legyen a tányérra.

Sok zöldséggel és gyümölccsel ez könnyen megoldható, így nem csak az ételek lesznek vidámabbak, hanem az étrend is sokkal vitamindúsabbá válhat. Tanítsd meg a gyermekednek azt, hogy a reggeli nagyon fontos a szervezete számára. A kiadós, energiában bővelkedő reggelit a test üzemanyagként használja fel a nap során.

Reggel, az energiaraktáraink szinte teljesen kiürülnek, hiszen éjjel nem viszünk be a szervezetünkbe táplálékokat. Ezért is fontos az, hogy reggel egy kiadós reggelivel induljon a nap, hogy a test és a szellem is felkészülhessen az előttünk álló kihívásokra. A gyermeked elé rakott ételek változatosak legyenek, így nem csupán egészségesebbé válhat a csemetéd, hanem az ételeket sem fogja megunni.

Amennyiben változatos az étrend, úgy minden tápanyag és vitamin bejuthat a gyermeked szervezetébe. A változatosság nagyon fontos azért is, hogy ne alakuljanak ki hiánybetegségek a testben. Gondolj csak bele, hogy szívesen ennél minden nap csak tésztát ebédre? Bizonyára nem, ezért 4-5 nap elteltével már csak turkálnál az ételben. A gyermekek is így működnek, tehát, ha el szeretnéd kerülni azt, hogy a csemetéd unottan üljön a tányérja fölött, mindenképpen változatosan főzz számára.

Az étrend összeállítása során tartsd szem előtt azt, hogy az étkezések alapja mindig a szénhidrát legyen. Ezért, a gabonafélék, a burgonya, a rizs mindig bőségesen szerepeljen a gyermeked étrendjében. Igyekezz olyan fajta kenyeret választani, amely rostokban bővelkedik.

Ilyen például a teljes kiőrlésű kenyér. Amennyiben gyakorlott háziasszony vagy, akár saját kezűleg is elkészítheted a kenyeret, így még egészségesebb lehet az asztalra letett étel. Te mit teszel annak érdekében, hogy a gyermeked egészséges életet élhessen?