Hová menjünk futni?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
A téli fagyoknak és a nehéz, réteges öltözékeknek lassan búcsút inthetünk, de még messze vannak a nyári kánikula forró napjai. A tavasz talán a legjobb időszak arra, hogy megszabaduljunk a téli súlyfölöslegünktől, vagy egyszerűen csak elkezdjünk sportolni. Az egyik legegészségesebb és legnépszerűbb sporttevékenység a futás, amit gyakorlatilag bárki bárhol gyakorolhat, minimális előkészületek után. Néha azonban komoly gondot jelent, hogy hová is járjunk el futni.
Amennyiben megtehetjük, mindenképpen keressük az egyre nagyobb számban fellelhető rekortán futópályák egyikét. Az ilyen pályák ugyanis kifejezetten a futóknak készültek, rugalmas, minden időben használható burkolatuk a lehető legegészségesebb a boka és a térd ízületeinek.

Ráadásul az ilyen pályákon biztosak lehetünk benne, hogy senkit nem fogunk zavarni kocogásunkkal. A főváros legismertebb ilyen rekortán pályája a Margitszigeten található, de futhatunk a Városmajor fái alatt is, egy 585 méter hosszú pályán.

Vidéken is egyre több helyen bukkanhatunk ingyenesen használható rekortán futópályákra. Ha pontos távokat szeretnénk teljesíteni, akkor az országszerte sokfelé fellelhető, hagyományos, salakos futópályák között kell keresgélnünk.


Sokan vannak, akik nem szeretnek az időnként kicsit zsúfolt kötött pályákon futni, némelyeknek lehetőségük nincs rá, nekik a természetes ösvényeket, szélesebb, jobb állapotú kiránduló utakat ajánljuk. Ha nem mozgunk otthonosan a környéken, akkor lehetőség szerint keressünk jól belátható, viszonylag forgalmasabb, sötétedés után közvilágítással rendelkező utakat.

Budapesten a nagy parkok és Normafa népszerűek, vidéken pedig elég sokan futnak gátak, árvízi töltések tetején. Végső esetben maradnak a kevésbé forgalmas aszfalt- és betonutak, ezek azonban nem tesznek jót az ízületeknek, ezért fontos, hogy ha rendszeresen ilyeneken akarunk futni, szerezzünk be egy jó, betonra való futócipőt valamelyik sportboltban.