Hozzuk magunkat formába ősszel is!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Attól még, hogy beköszöntött az ősz, nem kell elhagynunk magunkat. Hiába takar többet a pulóver és a nagykabát, a plusz kilókat nem szabad hagyni felszaladni. Egyrészt a kabát sem takar el mindent, másrészt a tavaszi nagy fogyókúra helyett sokkal jobb, ha nem lesz majd mit leadni. Miért kellene automatikusan hízni kezdeni, ha bejön a hűvös évszak? Mindenhol azt lehet hallani, hogy télen felszedünk néhány kilót.

Részben azért, mert a szervezet ilyenkor hajlamosabb a raktározásra, részben azért mert ilyenkor megnő az energiaszükséglet a belső fűtés miatt, részben a folyamatosan kívánt meleg, édes finomságok, valamint az ünnepek alatti égtelen zabálás miatt. Mindezekkel nincs is baj, ha okosan csináljuk, és mellette még mozgunk is. Hogyan maradjunk formában így ősszel?

Íme néhány hatékony, de nem nehezen kivitelezhető tipp:

Mozogjunk! Ősszel és télen is nyitva vannak a fitnesztermek, az otthonra beszerzett szobabicikli, elliptikus tréner vagy súlyzókészlet sem fázik, nem is alszik téli álmot, amiben megzavarnánk, gyerünk, ilyenkor is tessék használni! Az edzések menete és ideje ugyanaz, mint máskor. Ne zavarjon meg, hogy hidegebb van és korán sötétedik, tulajdonképpen nem változott semmi sem.

Kakaó és forró csoki helyett tea! A meleg italok iránti vágy a hűvösebb időben nagyon nagy. Ez érthető és miért fosztanánk meg magunkat az élvezetektől? De nem kell emiatt hízni, mert a tea is kiválóan fel tud melegíteni, ráadásul sok szempontból előnyösebb, mint a cukros édességek. A teák közül a gyümölcsös típusokat érdemes fogyasztani, valamint a herba teák is nagyon jól jönnek ilyenkor. Egy-egy kamilla tea például a kisebb gyulladások kezelésében is segítséget nyújt, de akkor is tökéletes, ha egy enyhe meghűlés kerülget. A meghűlésre a fekete bodza virág tea is isteni megoldás, jó nyákoldó és izzasztó hatása miatt meggyorsítja a gyógyulás folyamatát. Nagyon jót tesz a borsmenta tea, ám ebből csak mértékkel szabad inni.

Cukor helyett méz vagy inkább stevia! A cukor nem csak nyáron tesz rosszat, egész évben kerülendő. Nem kell lemondani azonban az édesről, mert egy nagyon jó helyettesítő megoldás lehet a méz. A kakaóba ugyanúgy, ahogy a teába is. Viszont ebből sem lehet folyamatosan bevinni a szervezetbe, mert sok kalóriát tartalmaz. Ha sok teát iszunk vagy mindenképpen kakaót, forró csokit, lattét kortyolgatnánk, használjunk steviát édesítőként. Nem csak kalóriamentes, de számos pozitív élettani hatással is bír.

Nem kell 40 C fokot csinálni a lakásban! A nagy meleg nem tesz jót, a vírusok is jobban szeretik, mint a hűvöset. Legyen a szokásos 20 C fok a lakásban, így a levegő is jobb és a szervezet is több kalóriát használ a megfelelő testhőmérséklet fenntartására.