Így étkezzünk télen is egészségesen

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
A téli időszakban nagyon sokan túlzásokba esnek étkezés terén, mert a hideg és a szürkeség miatt az örömforrás a kakaó, a forró csoki, egy jó meleg sajtos pogácsa és társaik. Ezekkel aztán könnyen fel lehet szedni néhány kilót, ráadásul a rendszeres fogyasztásuk nem is túl egészséges. Ha meleg finomságra vágyunk, akkor számos lehetőség van az egészséges ételek között is, amivel megkapjuk a finomságot sé a meleget s, de nem terheljük túl a szervezetünket cukorral, egyéb szénhidrátokkal és zsírral.

Természetesen mindegyik e három közül szükséges, de nem mindegy milyen minőségben és mennyiségben.
A zöldségeket meg lehet párolni, de akár sütőben roston meg lehet sütni, zsiradék hozzáadása nélkül, így finom puha és meleg ételt kapunk.

A krémlevesek szintén nagyon jól csillapítják az éhséget, kellően táplálóak lehetnek és nem is hízlalnak, ha nem lisztes habarással készítjük őket. A főzelékek, natúr csirke hússal, vagy ha nagyon bűnözni akarunk akkor egy szelet sült bacon-nel is kiválóak, de nem érdemes besűríteni lisztes rántással.

Nagyon jó megoldás, ha az adott növény egy részét botmixer segítségével pépesítjük és például egy kevés tejföl hozzáadásával ezt használjuk sűrítésnek. Eleinte talán kissé fura lesz, de hamar hozzá lehet szokni, főleg, hogy sokkal intenzívebb a növényi íz.

Az édességet is fontos kiküszöbölni, mert a felesleges cukrok nem csak hizlalnak, de egészségtelen is, elnehezítnek és mindig csak egyre többet akarunk belőle fogyasztani. A cukor helyettesíthető egy természetes növénnyel, a stevia levéllel, mely szinte nulla kalóriás és számtalan egészséges élettani hatással bír.

Az egészséges étkezés része, hogy a megfelelő élelmi rostokat és vitaminokat bevisszük a szervezetbe. Ehhez szükséges a változatos gyümölcs és zöldségfogyasztás, valamint az olajos magvak fogyasztása. Érdemes télen is halat enni, sőt a halkonzervek egy része igen jótékony hatású, hiszen olyan olajokat és aminosavakat tartalmaznak a tengeri halak, amelyek nagyban hozzájárulnak az egészségünkhöz.

A gyümölcsök közül a szezonálisak pont megfelelőek és szerencsére az egyik legegészségesebb és legolcsóbban beszerezhető gyümölcs, az alma, egész évben kapható és a minősége sem romlik a téli időszakban annyit, mint más tavaszi, nyári gyümölcsök esetében.

A téli időszakban kimondottan fontos, hogy sok vitamint vigyünk be a szervezetünkbe, mert ilyenkor rendszerint támadnak a vírusok, az influenza és a megfázás is könnyebben legyűrhető, ha a szervezet nem szenved hiányt a szükséges anyagokban.

A vitaminok pótlásában segítség lehet a levelesen kapható C-vitamin, a kálcium a magnézium és egyebek, ám a növényekből kinyerni sokkal hatékonyabb, mivel azokban a vitaminok hasznosításához szükséges egyéb anyagok, enzimek is megtalálhatók, így a vitaminok könnyen és gyorsan hasznosulnak.