Így küszöböld ki a téli hízást

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Mikor beköszönt a hűvös idő, szinte mindenki elkezd vágyakozni a krémes, meleg, telt, édes itókák, nehezebb, fűszeresebb ételek után. Ezek általában teli vannak szénhidráttal, annak különböző fajtáival és zsírral. A szervezet a fűtéshez sok energiát használ fel, így több kalória ég el a hidegben, mint a meleg nyári napokban, de a legtöbben bőven pótoljuk is ezt nap mint nap,a minek plusz kilók felszaladása lesz a következménye. Ez elkerülhető és most nem kell magunk sanyargatására és az élvezetek megvonására gondolni, kőkemény edzések mellett.

Nagyon egyszerűen ki lehet küszöbölni a dolgot, kicsit be kell csapni magunkat, valamint időt és energiát fordítani a különböző alapanyagok, ételek, italok helyettesítésére. Első körben nem árt informálódni ez ügyben.

A csokoládé például, ha nem a cukros, extra édes, krémes, töltött csokikról beszélünk, nem egészségtelen és megfelelő mennyiségben nem is hizlal. Persze két kilogramm hetven százalékos csokoládé azért csak megteszi hatását, de ennyire egyáltalán nincs szükség, maximum egész télen fogy el ennyi, ha nagyon szeretjük. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet a téli élvezetes, de nem hizlaló táplálkozás témaköréből, íme.

Reggel, délelőtt nem okoz nagy gondot, ha a kedvenc pékárunkkal és valami cukros, telt itókával örvendeztetjük meg magunkat. Kell a lökés, kell egy kis élvezet a szürke, hideg reggelen, ezért nem gond a kakaó, a lette vagy a cappuccino és mellé egy kakaós csiga, sajtos, sonkás kifli vagy valami extrémebb. Nem a leghasznosabb táplálékok, de ha már szeretjük és úgyis megennénk, akkor reggelire iktassuk be. Megvan a fűtés, az élvezet és a nap folyamán, ha nem folytatjuk a zabálást, le is mozogjuk, fel is használjuk a bejutott szénhidrátot.

Cukor helyett jó dolog a méz, de az is hizlal, úgyhogy csínnyán bánjunk vele. Használjunk inkább xillitet vagy steviát. Az előbbi a nyírfacukor, mely nem károsítja a fogakat és sokkal kevesebb energiát tartalmaz, mint a rendes cukor, az utóbbi pedig nulla kalóriás, természetes édesítő növény. Ha a kávénkat steviával édesítjük, szinte alig viszünk be kalóriát, a mennyiség teljesen elhanyagolható, egy pillanat alatt „elfűti a szervezet”.

Meleg teák: A jó meleg, töményebb ízű teákkal lecsillapíthatjuk a kakaó vagy forró csoki iránti vágyunkat. Már csak azért is, mert a szervezet nem mindig egyértelműen jelzi, hogy szomjas-e vagy éhes. Ha megfelelő mennyiséget iszunk, később leszünk éhesek. Ha télen jól beteázunk, a számunka kedvelt ízből, nem fogjuk annyira kívánni a nasit. A teák ráadásul gyógynövénnyel is gazdagíthatók, így még az egészségünkért is teszünk valamit pluszban.