Így melegíts be súlyzózás előtt!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
A megfelelő bemelegítés fontosságát szinte mindenhol kihangsúlyozzák. Ez nem véletlen, hiszen a bemelegítés szükséges ahhoz, hogy a szervezet, a test megfelelően ráhangolódjon az erőkifejtésre, valamint ne érje váratlanul az edzés. A testünknek számos olyan része van, melyre kiemelten kell vigyáznunk, különben hosszú távon nagy problémákat okozhatunk magunknak. Ilyenek például az izületek, az ínszalagok is. A bemelegítés során ezeket felkészítjük a munkára, ahogy izmainkat is, így nem fogjuk kitenni őket hirtelen túl nagy terhelésnek.

A súlyzós edzések előtt is fontos tehát, hogy a karokat, vállat, törzsünket és természetesen a csuklónkat is ráhangoljuk a nagymértékű erőkifejtésre. Ennek legjobb módja először egy rövid futás, enyhe tempóban, hogy a keringés is magasabb fokozatra kapcsoljon, így lássa el jobban oxigénnel a később megdolgoztatott izmokat. Ez a futás lehet akár csak öt vagy tíz perc is, nem kell kardiozásra gondolni, az már egy külön edzés.

A futás előtt is el kell végezni egy-két dolgot, például némi körzést a térddel, bokával, egy-két ugrást, aztán jöhet egy kis kocogás, majd a felsőtest bemelegítése. A bemelegítést érdemes felülről kezdeni, de tulajdonképpen ennek csak annyi haszna van, hogy ha megvan a megfelelő szisztéma, akkor nem hagyunk ki semmit.

A nyakkörzés egy régi, bevált módszer, ahogy a karkörzés és a csípőkörzés is. Nem kell azzal foglalkozni, hogy ez esetleg mennyire kisiskolásan néz ki, mert az ilyen előítéletek tévútra vihetnek. Igenis hasznos mozgások ezek, hát hajrá! Aztán persze a csukló körzése sem maradhat ki, mivel ezzel is tartjuk a súlyzókat.

Az is egy nagyon jó módszer, ha a különböző súlyzós edzések előtt imitáljuk a végezni kívánt mozdulatokat csak úgy, súlyzó nélkül. Ismételjük meg ötször vagy hatszor, ezzel felkészülnek az izmok, ínszalagok a következő terhelésre. Bemelegítésnek is jó, különösen súlyzós edzésekhez, a fekvőtámasz.

A körzések után öt-hat gyors karhajlítás megteszi. Ha mindezekkel megvolnánk, jöhet egy kis „lerázás”. Rázzuk meg magunkat, ugráljunk néhány másodpercig, így felfrissülünk és felpörgethetjük magunkat edzés előtt. A bemelegítés nélkül végzett edzés, jelen esetben súlyzózás, komoly károkat okozhat a csukló, a könyök, a váll izületeiben. Az izületek kopása fájdalmas és sok esetben nem visszafordítható.

Az ínszalagok megnyúlása, esetleges szakadása nagyon kellemetlen, de legalább meg tud gyógyulni. Ugyanez a helyzet az izmokkal is. Sokáig tart a felépülés, inkább szánjunk negyed órát a bemelegítésre, mint hónapokat a lábadozásra.