Immunerősítéssel kapcsolatos tévhitek

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Ősszel és a tél közeledtével egyre nagyobb figyelmet szentelünk az immunrendszerünk erősítésére, valamint arra, hogy a hűvös időben terjedő baktériumok és vírusok ellen megfelelő védettséget szerezhessünk. Igen ám, de ezzel kapcsolatban számos tévhit van a köztudatban. Lássuk, melyek azok az immunrendszer erősítésével kapcsolatos tévhitek, amelyeket valószínűleg már Te is jól ismersz! Elsőként érdemes megemlíteni a C-vitaminnal kapcsolatos tévedéseket. A C-vitamin nevének hallatán szinte minden embernek azonnal az jut eszébe, hogy kiválóan lehet általa erősíteni az immunrendszert, vagyis megvéd a megfázással szemben is. Ezért, általában ősszel és télen, megelőzésképpen emelt dózisban szoktuk azt szedni, valamint megfázás esetén is azonnal, szinte reflexszerűen nyúlunk a C-vitamin után.

De vajon valóban ennyire egyértelmű lenne a C-vitamin immunerősítő hatása? A valóság az, hogy az emberek túl nagy jelentőséget tulajdonítanak a C-vitaminnak, holott egyetlen klinikai vizsgálat sem támasztotta alá egyértelműen azt, hogy a nagydózisú C-vitamin szedésével meg lehet előzni a megfázást és az influenzát.

Az azonban valóban igaz, hogy 200 milligramm fölötti adagolásban, a már kialakult megbetegedés gyógyulási idejét némileg csökkenteni tudta. A szakemberek éppen ezért azt javasolják, hogy a C-vitamint ne szedjük minden nap, étrend kiegészítő formájában, hanem sokkal inkább természetes forrásból vigyük be a szervezetünkbe a szükséges C-vitamin mennyiséget.

A pirulák kapkodását pedig, hagyjuk meg akkorra, amikor már valóban kialakult valamilyen megfázásos, influenzás megbetegedés a szervezetünkben. A C-vitaminnal kapcsolatban érdemes megjegyezni azt, hogy - bár vízben oldódó vitamin, vagyis a túladagolása szinte lehetetlen – naponta 2000 milligrammot meghaladó mennyiségben nem szabad bevinni a szervezetbe.

Ekkora mennyiség ugyanis, már igencsak megterhelheti a vesét, esetleg vesekő, vesehomok kialakulása is bekövetkezhet. Amennyiben mindenképpen szeretnél C-vitamint tartalmazó étrend kiegészítőt szedni, úgy azt javasoljuk, hogy olyat válassz, ami cinket is tartalmaz.

Ugyancsak elterjedt tévhitnek számít az, hogy a különböző vitaminokkal dúsított italok ivása által el lehet kerülni a megfázást és az influenzát az őszi és téli hónapok alatt. Valójában ezek az italok csupán placebo hatást gyakorolnak a fogyasztók szervezetére. Felesleges tehát a reklámszövegek hatására több litert is meginni ezekből az üdítőitalokból, hiszen a túlzott vitaminbevitel is káros hatással lehet a szervezetre.

Ezek az italok valójában csak akkor hatásosak, ha valaki nagyon egészségtelenül táplálkozik, mivel ebben az esetben az étrenddel bevitt vitaminok és ásványi anyagok bevitt mennyisége rendkívül alacsony. Ennek pótlására ezek az italok megfelelőek, ám a betegségek elleni védekezésre, megfázással, vagy influenzával elleni harcra nem alkalmasak.