Jázminpakóca az édes egészség

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
A Jázminpakóca a Stevia néven közismert édesítő növény, mely nagyjából háromszázszor édesebb a közönséges cukornál, azonbA Steviát, mint természetes édesítőt és gyógynövényt évszázadok óta ismerik a dél-amerikai indiánok, azonban a világ köztudatába csupán néhány évtizede van jelen. A növény, pontosabban a Jázminpakóca (Stevia Rebaudiána Bertoni) Paraguayban és Brazíliában őshonos, de termeszthető itthon, Magyarországon is.an kalóriatartalma szinte nulla, emellett különböző jótékony hatásai is vannak. Az édesítőszert a növény leveléből állítják elő, manapság szirup, kristályos vagy tablettás formában is kapható, ám valójában a legjobb, ha a szárított levelet vásároljuk meg, majd mi magunk főzünk belőle szirupot. Mindig csak annyit, amennyit rövid idő alatt el tudunk használni, így mindig friss és egészséges édesítőhöz jutunk.

Az édességéért felelős összetevőt Franciaországban azonosította két kémikus, méghozzá már 1931-ben. Érdekes, hogy azóta csak mostanában sikerült nagy népszerűségre szert tennie a növénynek, pedig édesítő hatásán kívül számtalan más, élettani szempontból pozitív hatása van. Még érdekesebb, hogy csak 2010-ben értékelte biztonságosnak az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság. Édesítésre Európában csak 2011 decembere óta használatos.

A kalóriamentesség az egyik, ám emellett a fogakat sem károsítja, valamint a cukorbetegek is fogyaszthatják bátran. A stevia emellett gombaölő hatású, így hiába édes, a cukrot nagyon kedvelő candida gombával kíméletlen. A candidiosisban szenvedők számára kimondottan ajánlott édesítő. A Stevia a bizonyíték arra, hogy nem igaz, hogy valami nem lehet egyszerre élvezetes és egészséges. A cukor minden előnyét megtartva, annak minden hátrányától mentes.

A kutatások még nem bizonyították, de valószínűsíthető, hogy a stevia jó hatással van az érrendszerre és pozitívan befolyásolja az érelmeszesedés kialakulását. Mivel zöld növényről van szó, nyilvánvaló, hogy teljes mértékben természetes édesítőt kapunk, ha például egy-két levelet belefőzünk a teába.

A gyárilag előállított szirupok és egyéb stevia alapú édesítők is jóval egészségesebbek, mint a nyírfacukor vagy az eritrit, mivel az édességért felelős szteviol-glikozid molekulák, a tisztítási és kivonási folyamatok során sértetlenek maradnak.

Érdemes természetes és egészséges ételeket, ízesítőket használni, mivel ezek nagyban hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez. Inkább erre költsünk nagyobb összegeket, mint az orvosra. És a tapasztalat azt mutatja, bizony e kettő között lehet választani.