Jóga – a test és lélek menedéke

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Amikor meghalljuk azt a szót, hogy jóga, sokszor először füstölőkre, nyakatekert mozdulatokra, és feszes nadrágokban „hümmögő” vékony lányokra gondolunk. A modern jóga kimerül egy mozgásformában, amelyet most már termekben, vagy otthon egyedül is végezhetünk, de tudnunk kell, hogy a jóga nem csak egy sport. A jóga egy életforma.

A jóga Indiából indult, a hinduizmus és a buddhizmus kulturális jegyeit egyaránt tartalmazza.  Maga a szó „egyesülést” jelent, isten az univerzum és a saját lelkünk összekapcsolódását jelöli. A jóga rengeteg szigorú alapelvet tartalmaz, miközben figyel arra, hogy a meditációval elért „utazás” során megismerjük önmagunkat, és feljussunk a megismerés csúcsára.

Amiről most inkább érdemesebb beszélnünk, az a modern jóga, mivel a mai társadalmunkban egy modern embernek nagyon nehéz megfelelnie, mind a buddhizmus, mind a jóga eredeti tanításainak. Viszont a sport még megőrizte a hinduizmusból átvett alapelveket, és a meditatív jellegét is, és ez segít abban, hogy kiszakadjunk kicsit a hétköznapi stresszből, és alkalmanként kilencven percig a fellegekben érezzük magunkat.  

Az órákat a mester, más néven Jógi tartja, és általában csoportosan lehet részt venni rajtuk. Minél kisebb a csoport, annál könnyebb koncentrálni önmagunkra. Az oktató általában a terem elején tartózkodik, mutatva a gyakorlatokat, ám sokszor körbe is megy a tanítványok között, hogy még személyesebb kontaktot tudjon velük kialakítani. Itt mindenki egy szinten van, hiába tanár a tanár, és tanítvány a tanítvány.

A gyakorlatokat csukott szemmel is végezhetjük, ha az segít jobban ellazulni, és kikapcsolni az agyunkat. Nagyon fontos megjegyezni, hogy nem attól lesz valaki ügyesebb, ha már az első órán le tud menni spárgába, vagy a nyakába tudja tenni a lábát, az igazi cél az, hogy képesek legyünk ellazulni, és meditálni.

A gyakorlatokat sem szabad erőltetni, ha nem megy, állj meg egy korábbi fokozatnál, vagy térj vissza az előző pózhoz, ha az kényelmes volt. Nagyon fontos, hogy minden a komfort zónánkon belül történjen, mert csak így tudunk igazán magunkra figyelni, és nem azon izgulni, hogy esetleg kudarcot vallunk.

Ám ezeket a szorongásokat elkerülhetjük, ha eleve magunkhoz illő jógatípust választunk. Vannak lazább órák, mint például a Tantra jóga (amelynek számtalan ágát ismerjük még) inkább spiritualitásra helyezi a hangsúlyt, nagy részben meditációt tartalmaz. Ott van még a Gerincjóga, amely tökéletes a vázizom erősítésére.

Ha még kezdők vagyunk, de valami dinamikusabbra vágyunk, akkor próbáljuk ki a Hatha jógát, amely hatása körülbelül ugyan olyan mértékű, mint egy kardio edzésé, ám sokkal személyesebb és lazább környezetben történik. Viszont ha még feljebb akarunk menni, érdemes kipróbálni a Bikram jógát (más néven forró jógát) amelyet egy 37-39 fokra felhevített helységben végezek, és meglehetősen fárasztó.

Fontos, hogy folyamatosan gondoskodjunk a megfelelő vízellátásról, mert hamar kiszáradhatunk, ugyanis a forróság hatására meglehetősen sokat izzadhatunk. Ez azonban segít a méregtelenítésben, és a zsír is hatékonyabban ég. Ám vigyázzunk, mielőtt belevágunk, szervezetünket alaposan megterhelheti, szóval csak az igazán gyakorlott jógázóknak ajánljuk.

Külön nőknek is vannak jógatípusok, mint például a kismamajóga. Ez nem csak formában tart minket a terhesség alatt, de megakadályozza, hogy a kelleténél több pluszkiló felcsússzon ránk. Továbbá a születendő gyermekünk egészségére is kihat, ugyanis pezsdíti a vérkeringést, amely több oxigént juttat a baba szervezetébe. A gyakorlatok első sorban az alhasi tájékra orientálódnak, de garantáltan egész testünkben átmozgat.

A Nalini jóga is ilyesmi jellegű, az alhasi részeket mozgatja át, de ezek mellett főleg a különböző női panaszok enyhítésére próbálhatunk ki erre kifejlesztett mozdulatsorokat. Ez által is erősödik a testtudatosság, és a szexuális étvágyunka is jótékony hatással van.