Kardio vagy intervallum edzés?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Az aerob edzést sokféleképpen lehet végezni. Egyetértés abban sincs, hogy melyik aerob edzés égeti jobban a zsírt, kíméli az izomzatot, melyik hoz gyors eredményt és melyiket érdemes hosszú távon bevetni. Nagyon sokan hisznek abban, hogy a monoton aerob edzés, mely alatt a pulzusszám 130 körül mozog a leghatásosabb. a testépítők között ez az edzés terjedt el, mert úgy vették észre, hogy ez a módszer kíméli legjobban a már kidolgozott izomzatot. Egy másik réteg az intenzív, izzasztó kardiózást kedveli, őket nem zavarja, ha a fogyás izomból is történik. Általában ezek az emberek a mihamarabbi testsúly csökkenést tűzik k célul, számukra mindegy, hogy a fogyást a zsírból vagy az izomból érik-e el.

A két módszer összevonásából született meg az intervallum edzéstípus, mely a két módszer előnyeit ötvözve hatékony a súlyvesztésben, ugyanakkor végzése közben nagyrészt a zsírból veszítünk, nem az izomzatunkból.  Az edzést követő 24 órában az anyagcsere hatékonyabban pörög. Az ilyen intenzív edzés mellett nagyon oda kell figyelni a megfelelő táplálkozásra, az erős diéta egészségtelen lehet.

A sporttáplálkozás nem csupán az élsportolók esetében fontos. A sporttáplálkozás nem egy külön életmód, csupán azt jelenti, hogy a megterheléssel arányosan viszünk be energiát és pótoljuk az elhasznált anyagokat. Aki folyamatosan nagy fizikai megterhelésnek van kitéve, nyugodtan átállhat a sporttáplálkozásra, hiszen a szervezetének sokkal több energiára van szüksége. Szénhidrátot és fehérjét fogyasztani fontos.

A súlyvesztés, zsírégetés mellett az izomzat megtartásában is hatékony. Mivel nagy intenzitású mozgásról van szó, izomrost összehúzódást eredményez, amilyet például a súlyzós edzések is, viszont csupán rövid ideig. Ennek a jelenségnek kettő eredménye van, mindkettő roppant jó. az egyik eredménye, hogy az izomrostok munkába fogása révén több energia ég el, a másik örvendetes hatás pedig, hogy a sprint részek rövidsége miatt nem bontódik izomrost.

Valamennyi egyébként igen, de ez még precíz testépítő körökben is elhanyagolhatónak számít. Azt is meg kell jegyezni, hogy az intervallum edzések, a HIIT a katabolizmust minimálisra csökkentik. Természetesen nem lehet azt állítani, hogy ki is küszöböli az intervall a katabolizmist, csupán nem kell olyan nagy mértékben tartani tőle, ahogy a kardiózásnál igen.

Hogy néz ki egy intervall edzés? íme egy edzésterv mondjuk intervall futásra kalibrálva: 5-10 perc bemelegítés, mondjuk egy kis séta. Ezt követően 30 másodpercig pörgessük fel a pulzust egy erős futással. Ezt 60 másodperc pihenés követi, ami megint egy kis séta legyen, hogy helyreálljon a pulzusunk. Ebből a felpörgetős 30 sec valamint pihis 60 sec duóból végezzünk 10 kört egymásutánban.

A vége pedig ismét 5-10 perc séta levezetésként. Ezek a gyakorlatok helyettesíthetők más gyakorlatokkal is, lényeg, hogy az intenzív és nyugis részek így váltakozzanak.