Kardiovaszkuláris edzés mögötti igazságok

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
avagy a zsírégetés egyenlő a kardio edzéssel?
A “cardio” avagy teljes nevén kardiovaszkuláris kifejezés a fitnesz világ egyik rejtélyes és állandóan használt kifejezése.
De mit is jelent ez valójában?
Kardiovaszkuláris = szív- és érrendszer.
Most, hogy legalább erre fényt derítettünk, ássunk az edzéselmélet mélyére kicsit. Válaszoljunk arra a kérdésre, hogy a kardiozás egyenlő-e a zsírégetéssel?

A szív egészsége: kardiovaszkuláris edzésKép forrása: Pixabay.com

Nem egészen. Cardio edzés során aerob mozgást végzünk, amitől a vérkeringés felgyorsul és persze a pulzusszámot is növeli. A szív maximális teljesítményének 70-85%-át érjük el, de persze van aki ezt  60-80% közé teszi. Ezen még mindig vitatkoznak a kutatók. A maximum alatt az elérhető legnagyobb pulzusszámot értjük, ami kb. 200-220 ütés percenként. Ilyenkor a szív nagy hatásfokkal pumpálja a vért, ami rengeteg oxigént szállít a sejtekhez. Begyorsul az anyagcsere, a szervezet hozzányúl a tartalékokhoz, de csak bizonyos idő elteltével indul be ez a tartalékfelélő folyamat. Ez az idő 30-45 perc, ebben még vitatkoznak a hozzáértők is. A kardiozásnak két útja van, a szabadtéri és az edzőtermi tevékenységek.


Melyik sportot tekintjük kardiozásnak?


A szabadtéri kardiovaszkuláris mozgásformák (a teljesség igénye nélkül) a futás, túrázás, természetjárás, úszás, sífutás, kerékpározás, evezés, ugrálókötelezés.

Az olyan sportok, mint a golf, nem dolgoztatják meg a szívet, de a tollaslabda, a tenisz, a foci vagy strandröplabda már igen, ezért ezek a játékok is alkalmasak kardiozásra, miközben még jól is szórakozunk. Egy ideális fitneszprogramnak tartalmaznia kell súlyzós edzést is, melyet ki kell egészíteni 30-60 perces kardio tréninggel, ezt legalább heti három alkalommal végezve.

Hogyan karidozzunk teremben?


A teremben végezhető edzéseknek két része van. Az egyik az edzőtermi, súlyokkal és gépekkel, valamint saját testsúllyal végzett /crossfit/ edzés és a rendszerint csoportos, aerobic szerű mozgások, mint például a zumba, FitBall órák vagy a nagyon népszerű, rugós cipős kangoo edzések. Az edzőteremben a futópadokon, elliptikus tréneren, evezőgépek végrehajtott kardiózás nem sokban különbözik a szabadtéri kardiovaszkuláris mozgásoktól.

Tipp a férfias kardiozáshoz teremben


Anaerobnak szánt mozgásokkal is lehet aerob mozgást végezni, mégpedig úgy, hogy kellően intenzíven végezzük az edzést és a pulzust a céltartományban tartjuk. Íme egy edzésterv, amivel konditeremben amolyan „férfiasan” is lehet kardiozni: Hozd létre az alábbi edzéskört, melyet elkezdesz az egyik gyakorlatnál és megállás, lassítás nélkül folytatod, amíg csak le nem edzetted a kitűzött időtartamot.

Ne állj le a pulzusodat számolni, akkor jó, ha csak akadozva vagy képes beszélni. Mindegy melyiknél kezded, csináld körben:

  • Felülés
  • Fekve nyomás
  • Döntött törzsű evezés,
  • Guggolás
  • Felülés
  • Nyakból nyomás
  • Lehúzás
  • Fekvenyomás ferde padon
  • majd jöhet az egész előről.

A teljes körű fitneszedzésnek szerves és kihagyhatatlan része az aerob kondicionálás, mert erősíti a szívet, tágítja a tüdőt, fejleszti az érrendszert, a keringést, szellemi és lelki felfrissülést is ad, jobb közérzetet biztosít és nagy valószínűséggel hosszabb életet. Egyszóval jobb és több leszel általa.