Károsítja az egészséget a túlsütött hús!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Az Amerikai Egyesült Államok néhány kutatója nemrégiben egy igen érdekes kutatási eredményt hozott napvilágra. Állításuk szerint ugyanis, az általuk végzett vizsgálatban beigazolódott az, hogy a túlsütött húsok akár rákos megbetegedést is okozhatnak. A megdöbbentő felfedezésről az Amerikai Rákkutató Szövetség is beszámolt, Denverben. A vizsgálat eredménye egészen pontosan az lett, hogy azoknál a személyeknél, akik rendszeresen fogyasztottak túlságosan megsütött vörös húst, sokkal nagyobb a hasnyálmirigyrák kialakulásának a kockázata, mint azoknál, akik nem ettek túlsütött húsokat.

A vizsgálat eredménye szerint tehát, okos döntés lehet a grillsütő hőfokát némileg alacsonyabbra állítani, hiszen a túlsütött hús elfogyasztása súlyos egészségügyi kockázatokat rejt magában. A túlságosan megpörkölt, túlsütött ételek fogyasztásának elkerülése által csökkenteni lehet a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázatát.

A kutatás irányítója, Kristin Anderson már hosszú évek óta a hasnyálmirigyet érintő daganatos megbetegedések vizsgálatával foglalkozik. Elsődleges céljaként a hasnyálmirigyrák megelőzését tűzte ki, ezért minden erejével arra törekszik, hogy megoldást találjon erre az égető, igen sokakat érintő problémára.
A hasnyálmirigyrák gyógyítási lehetőségei ugyanis, igen korlátozottak, ezért mindenképpen a megelőzésre kell törekedni.


A megégetett hús rákkeltő hatását az úgynevezett heterociklikus aminok „számlájára” lehet írni, hiszen ezek rákkeltő vegyületek. A vizsgálatban 62 ezer ember vett részt, akiket 9 éven át megfigyelés alatt tartottak. A megfigyelt személyek 5 csoportra lettek felosztva a szerint, hogy ki mennyi grillezett húst fogyasztott el.

A vizsgálat eredményei azt bizonyították be, hogy a túlságosan átsütött húst kedvelők és rendszeresen fogyasztók esetében 70 százalékkal nőtt a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázata. Mivel a hamburgerben is jól átsütött, grillezett marhahús van, így okosan teszed, ha csak keveset, vagy egyáltalán nem fogyasztasz belőle! Jobban teszed, ha a steaket véresebb változatban készíted el.

Nem szereted a „véresebb” húsokat? Akkor a grillezés helyett válassz inkább más sütési formát, amelynek hatására nem keletkeznek majd az ételen rákkeltő anyagok. Te szoktál otthon húst grillezni? Odafigyelsz arra, hogy ne égjen meg az étel?