Kezdjük jógával az új évet!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
A jóga az egyik legjobb formája az egészség megőrzésének. Ha valaki tiszta lappal akarja kezdeni az új évet, mármint mozgás és egészséges életmód szempontjából, akkor az egyik legjobb tevékenység, amit választhat. Természetesen azt nem lehet mondani, hogy mindenkit a jóga fog boldoggá és egészségessé tenni, főleg, hogy ezen kívül még számtalan más, teljesen más típusú mozgásforma is végezhető. De maradjunk most a jógánál. Könnyű elkezdeni, szinte semmi sem kell hozzá. A fővárosban lépten nyomon jóga és fittnesz stúdiókba lehet botlani, így a távolság és a rossz időpont sem mentség. A legtöbb helyen egész nap elérhető a szolgáltatás. A jógázáshoz alig kell beszerezni ezt-azt. Ruházat tekintetében a legegyszerűbb a dolog, mert elég csak egy kényelmes melegítőalsó, fontos, hogy gumis derekú legyen.

Cipőre nincs szükség, mezítláb vagy zokniban szokás jógázni. Felsőrésznek sportmelltartós top vagy sportmelltartó és egy egyszerű topp vagy rövid ujjú felső elegendő. Mindenképpen fontos, hogy beszerezzünk egy jógamatracot vagy más néven jógaszőnyeget, a Tunturi és a Robust is gyárt ilyesmit, a választék hatalmas és a fittsport webáruház kínálatában sokszor akciósan is megrendelhetők.

A jógaszőnyeg azért fontos, mert számos gyakorlatnál kényelmetlen lehet a túl kemény talaj, vagy éppen hideg a leüléshez. A nagyon puha talaj is probléma lehet, de a jógamatracok tökéletesen azt a puhaságot hozzák, amire a gyakorlatok során szükség van.

Ráadásul ezeket a matracokat más edzéseknél is használni lehet. A jógásához jól jöhet a gimnasztikai labda, ami bizonyos jógatípusok bizonyos gyakorlataihoz jön jól és önmagában is nagyon sokrétűen felhasználható. A pilates egy más jellegű mozgásforma, de sok átfedés fedezhető fel a két tevékenység között, ezért sokszor kerülnek elő olyan gyakorlatok, amikhez jól jön a pilates karika, más néven pilates gyűrű, vagy épp a pilates párna.

A jógában az a különösen jó, hogy a gyakorlatok egyszerűsége és biomechanikai természetessége miatt otthon is elvégezhető az összes gyakorlat. Szépen lassan, az ízületek éppségére figyelve fel lehet fejlődni otthon, ehhez nagyon segítséget jelentenek a videomegosztó oldalakon található edzésprogramok, valamint a direkt erre a célra kiadott könyvek, füzetek.

Oldalunkon is számtalanszor olvasható instrukció, magyarázat a témában. Néhány említett eszköz beszerzése után tökéletes jógázást lehet csapni a nappalinkban is, de nagyon jó közösség tud összejönni a szervezett jógafoglalkozásokon is. A természetben való jógázás egy magasabb szint, így télen nem kivitelezhető kényelmesen, de már későtavasztól nagyon kellemes lehet a parkban vagy vidéken a természetben gyakorolni a gyakorlatokat, nyújtani és esetleg egy kis futással levezetni vagy bemelegíteni.