Kidobod 6 havonta az ágyneműdet? Ha nem, azt nagyon rosszul teszed!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Vannak, akik szentírásként betartják azt, hogy az ágynemű garnitúrát időről időre le kell cserélni. Azonban vannak olyan személyek is, akik teljesen feleslegesnek tartják az új ágynemű megvásárlását, és eszük ágában sincs a régi darabokat kidobni. Amennyiben Te is ez utóbbi kategóriába tartozol, azt kell, hogy mondjuk, nagyot hibázol. A szakemberek ugyanis, azt javasolják, hogy legalább 6 havonta érdemes kidobni a használt ágyneműket, mert azokban a használat ideje alatt jelentős mennyiségű hámsejt, faggyú, poratka és piszok rakódik le a rendszeres mosás és tisztítás ellenére is. Azt pedig mindenki jól tudja, hogy a poratka akár allergia, vagy rosszabb esetben asztma kiváltója is lehet.

Éppen ezért, ha van a családodban asztmás, vagy allergiás személy, tehát a Te szervezeted is hajlamos eme betegségek kialakulására, jobban teszed, ha többé nem alszol 6 hónapnál tovább ugyanabban az ágyneműben. A fél évesnél „idősebb” ágynemű, - ebbe beleértve a párnákat, takarókat és ágyneműhuzatokat, lepedőket is – jelentős mennyiségű allergén anyagot tartalmazhat kívül és belül egyaránt.

Tudtad-e például azt, hogy, ha egy olyan párnába nyomod éjszakánként az arcodat, amelyben hemzsegnek az allergén anyagok, akkor akár akné is keletkezhet az érintett bőrfelületen? Amennyiben kifejezetten aknés az arcbőröd, nem árt számításba venned azt a lehetőséget, hogy éppen a fél évesnél régebbi ágynemű okozza a problémádat. Elalvás előtt gyakran kezdesz el köhögni?

Netán ébredéskor azt tapasztalod, hogy folyamatosan hapcizol? Esetleg a bőrödön észlelsz apró, viszkető kiütéseket és vakarózol? Akkor nagy valószínűséggel ezért is a fél évnél régebbi ágyneműd a felelős. A poratka ugyanis allergiás reakciót válthat ki, ami az említett formában nyilvánulhat meg a leggyakrabban.

Amennyiben kicsi gyermekkel laksz egy háztartásban, vagy netán idősebb, gyenge immunrendszerű személy is tartózkodik az otthonodban, jobb, ha nem kockáztatod meg azt, hogy poratkával érintkezzenek a szeretett személyek, ezért félévente mindenképpen dobd ki a régi ágyneműidet az egész családod érdekében.

A poratka egyébként más bútoraidon is megtelepedhet, ezért rendszeresen porszívózz és szellőztess az otthonodban.


Naponta legalább 3-4 alkalommal tárd ki az ablakokat, hogy a levegőben lévő poratkák el tudjanak távozni az otthonodból! Te milyen időközönként vásárolsz új ágyneműt?