Kíméljük a terhelt ízületeket

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Sajnos manapság sok ember küzd ízületi problémákkal és ez már nem csak az idősebb korosztály problémája lehet. Nekik ízületeiket mindenképp kímélni kell, de az állandó tespedés sem jó megoldás. A csontritkulás 40 év felett a nőknek egy ötödét érinti. A csontritkulás egy anyagcsere betegség, aminek megjelenésében nagy szerepe van a mozgásszegény életvitelnek, ezért akinél már felfedezték a tüneteket, mindenképp érdemes gyógytornász véleményét kikéri, de legjobb természetesen a megelőzés.

A gyógytornászok minden esetben azoknak a betegeknek akiknél már diagnosztizálva van a csontritkulás egyéni „edzéstervet” készít. Az elején a tornász segítségével megtanulhatjuk a később már otthon végezhető mozdulatsorokat, amiket hetente háromszor négyszer végezzünk el legalább és a napi fél óra legyen meg ilyenkor.

Negyvenéves kor felett szerencsére nem mindenkit érint a csontritkulás, de a megelőzés nagyon fontos, hisz veszélyeztetett korba lépünk ilyenkor már. Az edzőtermek remek lehetőségeket kínálnak azoknak, akik nem akarnak nehéz mozgásformát választani, de be akarják építeni mindennapjuk a csontritkulás megelőzésére is nagyon hasznos mozgásformákat.

Általában ha egészségesek a porcok és csontok, akkor az aerobic az egyik legjobb és legélvezetesebb tornaforma. Akinek problémáik vannak, azok inkább válasszák a pilates, jóga, és kangoozás enyhébb formáit(az edzőtermekben személyi edző segítségét is lehet kérni, illetve aki tartja az órákat is szívesen segít bárkinek).

A step aerobic negyvenéves kor felett nem ajánlott, mivel nagyon erőteljesen veszi igénybe az ízületeket, ami nem hogy jót tenne, hanem ronthat is a meglévő állapoton. Akik ennél idősebb korban vannak illetve mozgásszervi, ízületi problémáik jelentkeztek már, azoknak az aerobic egyik típusa sem ajánlott, mivel a szívnek is nagyon megterhelő lehet a hirtelen mozdulatok és az emiatt jelentkező pulzusszám emelkedés miatt.

A Senior korban lévő tornához kedvet érző időskorúaknak kimondottan nekik szabott tornák vannak „SENIOR” kategóriába sorolva. A vízi torna sem elhanyagolható, hisz szinte bárki végezheti, ízületi problémások, túlsúlyosak, kismamák, öregek és fiatalok egyaránt. Ne felejtsük el, hogy a megelőzés a legfontosabb, a későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében!