Kinek ajánlott és mire jó az intervall edzés?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Az intervall edzés kipróbálói szerint az egyik legjobb módszer arra, ha szeretnénk gyorsan formába kerülni, esetleg magunkat formában tartani, vagy leadni felesleges kilóinkat. Ez a mozgásforma ugyanis a rendkívül intenzív edzésfázisokat aktív pihenési időszakokkal ötvözi, ezzel az aprósággal pedig az egyik legváltozatosabb és leginkább sokszínűbb módszernek tekinthető. Hogy mégis kinek ajánlott és mire is jó?

Az intervall edzésről azt kell tudni, hogy egy relatív nagyon intenzív mozgásforma, ami kezdőknek nem ajánlott, de ha például rendszeresen futottunk vagy sportoltunk korábban, akkor mindenképpen érdemes tenni vele egy próbát, ha szeretnénk nagyon gyorsan formába kerülni.

Az intervall edzésmódszer egyik lényege ugyanis nem más, minthogy minél rövidebb időtartamon belül megnöveljük állóképességünket, hiszen az edzés képes javítani a tüdő oxigénfelvevő kapacitását, amiből kifolyólag a szervezet a jövőben képes lesz sokkal nagyobb terhelés elviselésére is anélkül, hogy az komolyabban megerőltetné a szívet.

Az intervall edzés egyik nagy előnye még, hogy alaposan képes serkenteni a szervezetben a szénhidrát-anyagcserét, aminek során szervezetünk gyorsabban fel tudja majd használni a szénhidrátokat, tehát futás vagy más edzés, esetleg versenyzés során izmaink sokkal hamarabb képesek lesznek hozzájutni a szükséges energiához.

Ez nem csak azt jelenti a gyakorlatban, hogy az edzésformának köszönhetően lényegesen tovább bírjuk majd a megpróbáltatásokat, ezáltal nagyobb állóképességgel rendelkezünk majd, hanem azt is, hogy a tejsav szintjének megemelkedésével lényegesen ritkábban fogunk izomláztól szenvedni.