Kivit minden mennyiségben

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
A téli időszakban nagyon fontos, hogy minél több C-vitamint vigyünk be szervezetünkbe. Az egészséges táplálkozás a megfelelő életműködés alapvető feltétele, de sajnos nem mindenki figyel oda erre. Ha máskor nem, akkor legalább télen legyünk tekintettel arra, hogy a szervezetünk mit igényel. Megfelelő táplálkozással, egy kis mozgással és a folyadékmennyiség megfelelő pótlásával sokat tehetünk egészségünkét, jó közérzetünkét és szépségünkért is. Az egyik nagyon fontos téli gyümölcs a kivi. Ez a zöld, kívülről barna és szőrős finomság sokaknál kívül esik az általában fogyasztott élelmiszerek kategóriáján, pedig már kis mennyiségben is nagyot segít rajtunk.

A kivi nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, ezt szokták emlegetni elsősorban, ám emellett még számos más, a szervezetünk számára szükséges vitamint és tápanyagot tartalmaz.

Egy átlagos méretű kivi tápanyagtartalmát vesszük most sorra. 42 kalória van benne, ezért nyugodtan el lehet fogyasztani fogyókúra alatt is, persze nem egy kilót, de napi egy kivit igen. 0,8 gramm fehérjét tartalmaz, a teljes zsírtartalma 0,4 gramm, ami azért igen jó arány. 2,1 gramm rosttal büszkélkedhet, emellé nagyon gazdag vitaminokban. 64 milligramm C-vitamin, 3 mikrogramm A-vitamin található benne, valamint 0,2 milligramm vasat, 252 milligramm káliumot, 17 mikrogramm folát található egy átlagos méretű kiviben.

Kis mennyiségben, de azért említhetően jelen van még benne az E-vitamin, K-vitamin, kolin, réz, magnézium és foszfor.

Nos, így látható, hogy már egyetlen szem közepes kiviből nagy mennyiségű és sokféle tápanyag nyerhető ki, melyekkel jelentősen támogatja a megfelelő életműködést, az immunrendszert. Ez télen kiemelkedően fontos, úgyhogy ha máskor nem is, hát legalább most figyeljünk oda magunkra és napi egy kivit elfogyasztva áldozzunk az egészség oltárán.

Jó dolog elkerülni a náthát, nem?
A kivinek olyan kellemes hatásai is vannak, mint a bőrtónus és bőrtextúra javulása, vérnyomáscsökkentés, agyérgörcs és szívbetegségek megelőzése. A kivi segít megelőzni az elhízást és a diabétesz kialakulását, de nem csodaszer, ahogy semmi nem az, így csak erre nem lehet alapozni.

Egyetlen gyümölcsről sem mondható ki, hogy erre vagy ara hatékony módszer önmagában. A kivi inkább hatékony kiegészítő és az aránylag egészséges táplálkozás és fitt életmód mellett igenis jelentősen hozzájárul a minden téren megnyilvánuló egészséghez, az étrend apró elemeként. Az egészség ezekből az apró elemekből tevődik össze, így minden dolog csak egy szem a láncolatban, de fontos.

A kivi az idősek számára a székrekedés elkerülésében is segítség lehet, magas rost tartalma és lédús jellege miatt. Azoknak, akik nem kedvelik, ha kissé fanyar, van megoldás. Sütemények díszítésére esztétikailag is alkalmas és a más ízekkel keveredve nem érződik a savanykássága, természetesen ki lehet bírni az egészségünk érdekében napi egy szem elfogyasztását.