Köhögéscsillapítás természetes szerrel

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Lassan az influenza szezon végére érünk, ám a betegséggel töltött napok gyakorta hagyják maguk után a kínzó és igen-igen sokáig tartó száraz, vagy váladékos köhögést. Ez teljesen természetes állapot, ám ez nem azt jelenti, hogy félvállról kellene vennünk a kellemetlen köhögést. Sőt, mindenképpen foglalkozni kell vele, és törekedni kell arra, hogy mielőbb megszűntethessük azt. A hosszantartó, kínzó köhögés ugyanis, hosszú távon nagyon megviseli a szervezetet, továbbá az éjszakai pihenésünkre is negatívan hathat, ezért minél előbb tennünk kell annak érdekében valamit, hogy leszámoljunk a köhögéssel. Amennyiben a köhögés váladék felszakadozásával is jár, úgy semmi esetre sem szabad csillapítani a köhögés, hanem sokkal inkább váladékoldó szedésére van szükség, hogy a váladék ki tudjon ürülni.

Abban az esetben viszont, ha a köhögés száraz, kínzó és rendkívül sokáig tartó, kimerítő, mindenképpen érdemes a köhögést csillapítani. Erre azonban nem feltétlenül kell azonnal gyógyszert bekapkodni, hiszen a természetben számos olyan csodálatos hatású növény van, amely hatékonyan, gyorsan és persze kíméletesen enyhíti a köhögést. Ilyen csodaszer például a gesztenyefa levele.

A gesztenye levelének betakarítására a legjobb időszak a tavasz, ezért akár hamarosan már mi magunk is begyűjthetjük a csodát tevő szert, amelyből aztán teát főzhetünk. A gesztenyefa leveléből készített gyógytea kiváló a száraz és görcsös köhögés enyhítésére, illetve fehérjevizelés ellen is áldásos hatása van. A köhögés csillapító hatása miatt előszeretettel alkalmazzák asztma, hörghurut, valamint szamárköhögés esetén is, ami nem véletlen, hiszen valóban nagyon sokat segít eme kellemetlen betegségek tüneteinek enyhítésében.

A gesztenyefa tehát, igazi csodaszer, hiszen a leveléből készített gyógytea nem terheli meg a szervezetet, mint a hagyományos, erős gyógyszereket tartalmazó köhögéscsillapító szerek. Kisgyermekek, illetve idősebb személyek esetében egyáltalán nem mindegy az, hogy milyen szerrel próbáljuk meg enyhíteni a köhögést, hiszen a gyógyszerek igen sok mellékhatást okozhatnak és nagyon meg is terhelik a szervezetet.

Ezzel szemben, a természetes köhögéscsillapító teák kíméletesen, ámde hatékonyan szállnak szembe a legmakacsabb köhögéssel is. Te szoktál valamilyen köhögéscsillapító gyógyteát készíteni? Milyen házi trükkjeid vannak a görcsös, múlni nem akaró, száraz köhögéssel szemben?