Kondigépek szerepe a testépítésben

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
A kezdeti ismeretlenségből a sportág fejlesztése, a megfelelő marketing és a kapcsolatépítés hatására a testépítés gyorsan hírnevet és népes rajongótábort szerzett magának az egész világon. Ezzel egyidőben elkezdődött a nagy kondigép fejlesztés is. A testépítők eleinte is a kondigépek használatával érték el a kívánt formát, ám ezek a gépek nem voltak kellően specifikusak. Tulajdonképpen edzeni mindenen és mindennel lehet. Megfelelő fogást kell csak találni az adott dolgon és az kell, hogy folyamatosan a megfelelő súlyt lehessen megmozgatni.

Emellé természetesen az étkezés és az életmód is fontos, de a kondigépek nélkül egyáltalán nem lehetne olyan eredményeket elérni, mint amit a profi testépítőkön látni lehet. A kondigépek haszna abban rejlik, hogy folyamatosan emelhető az edzás intenzitása és a növelhetők a súlyok, melyeket valamilyen formában meg kell mozdítani.

Emellett speciális kondigépek is léteznek, melyek pontosan olyan mozgást segítenek elő, mely a kiszemelt izomra hat.  Ilyen például a guggolóállvány, mely a fenék és comb izmait edzi, miközben megfelelő védelmet is nyújt az esetleges sérülések ellen. A különböző padok, mint például a fekvenyomó pad, haspad, hátpad vagy a speciálisabb Scott-pad is specifikus holmik.

A haspadon a hasizmot lehet fejleszteni, a hátpadon a hát és a vállak erősödnek, míg a Scott-pad a szabadsúlyoz edzésekhez biztosít megfelelő támaszt a sérülések elkerülése érdekében. A Scott-pad a vállak, a bicepsz erősítést célozzák. Egyszerű, ugyanakkor a célnak tökéletesen megfelelő, hasznos kondigép.

A különböző lapsúlyos gépek szintén speciális darabok. A kondigépek nagyon fontos szerepet játszanak a testépítésben. A vádlizás például csak akkor hoz eredményt, ha egyre nagyobb súlyokat mozgat meg az ember. De ezt hogy éri el, ha nincs megfelelő gép? Például az edzőtársai felülnek a hátára?

Biztos hatékony, de egyrészt nem lehet precízen növelni a terhelést, másrészt nem valami biztonságos játék és nyilván nem lehet erre embereket rendszeresíteni, akinek a súly eljátszása a feladatuk. Itt jön képbe a kondigép, mely speciálisan erre a területre készült.

Mindjárt meg is oldódott a helyzet, mindenki önállóan, biztonságosan tudja edzeni a vádliját, valamint pontosan nyomon tudja követni és szabályozhatja a fejlődést. Minden más gép esetében is ez a lényeg.