Különleges és egészséges saláta: a rukkola

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Te is azon nők közé tartozol, akik azt fogadták meg az újesztendőre, hogy le fognak fogyni? Máig sikerült betartanod a fogadalmadat és egészséges ételeket eszel? Akkor könnyen megeshet, hogy mára már eleged lett a fejes salátából, a jégsalátából és a különböző zöldségekből. Amennyiben ez így van, eszed ágába se legyen feladni a diétádat, hiszen ezeken a zöldségféléken túl is léteznek igazán különleges és egészséges salátafélék. Az egyik ilyen, kevésbé ismert és fogyasztott salátaféle a rukkola is. A rukkola, vagy másik nevén a borsmustár a káposztafélék rokonságába tartozó növény. Különleges ízéért szerte a világon nők milliói rajonganak, hazánkban azonban, csak mostanában kezdett el rendszeresen keresetté és fogyasztottá válni.

A rukkola levelei nagyon hasonlítanak a gyermekláncfű leveleire, ám nem szabad azokat összetéveszteni. A rukkola íze igen különleges, kesernyés, enyhén csípős, így, ha ínyenc vagy, biztosan elnyeri majd a tetszésedet a különleges aroma. Vannak, akik a tormához hasonlítják a különleges ízt, míg mások a földimogyoróhoz, vagy a dióhoz hasonlítják a jellegzetes ízt. A rukkola levelei sötétzöldek.

Minél sötétebb zöld a levél, annál intenzívebb az íze is a növénynek. Tudtad-e, hogy a rukkolát akár a saját kertedben vagy balkonládádban is termesztheted? Így mindig lehet otthon friss rukkolád! A rukkola nem igényel különleges gondozást, hiszen éppen elegendő az, ha egy félárnyékos helyre kiülteted és rendszeresen locsolgatod. A vetéstől számított 4-6 héten belül friss rukkolával vendégelheted meg az egész családodat.

Érdemes tudnod, hogy minél öregebbek és nagyobbak a rukkolád levelei, annál intenzívebb lesz az ízük is. A rukkola remekül szabályozza a vércukorszintet, a koleszterinszintet, jó hatással van az emésztésre, segíti a tüdő működését, továbbá csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát is. Kifejezetten sok A-vitamit, K-vitamint, C-vitamint, B2-vitamint és B5-vitamint tartalmaz, továbbá ásványi anyag tartalma is kiemelkedőnek számít.

Bővelkedik vasban, kalciumban, foszforban, magnéziumban, káliumban és szilíciumban is, így remek hatást gyakorol az immunrendszerre is.

Te szoktál rendszeresen rukkolát fogyasztani? Amennyiben nem, úgy azt javasoljuk, hogy dobd fel a diétádat ezzel a különleges és roppant egészséges növénnyel.