Kutyabengekéreg – a természetes hashajtó

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
A székrekedésről biztosan mindenki hallott és biztosan volt már rá példa mindenkinél. Azonban a kutyabengekéregről már biztosan kevesebben tudják, mi is az és mire lehet hatékonyan használni. A kutyabengekéreg a székrekedés egyik természetes ellenszere. Nézzük, mit kell tudni erről a növényről és hatásáról:
A kutyabenge kérgét a növény törzséről és ágairól egyaránt szedik, a szüretelése tavasszal történik. A kérget hosszanti csíkokban fejtik le úgy, hogy ne szakadjon meg a folytonossága. A kérget aztán 100 C fokos hőkezelik 120 percen keresztül, majd 40-50 C fokon szárítják ki.

Ha a szárítás alacsonyabb hőmérsékleten történik, a kéreg hatása túlzottan erős lehet, így ilyen esetekben egy évig szokták hagyni állni, tovább száradni. A növény kérgének hatóanyagai antracénszármazékok, azaz szabad antrakinonok és antraglikozidok.

Az antraglikozidok olyan antrakinonok, melyek cukrokhoz kapcsolódnak. A legértékesebb hatóanyaga a glukofrangulin, amely a rangulaemodin glukózzal és ramnózzal képzett glikozidja.

A kutyabengekérget hashajtóként hasznosítják önmagában vagy különböző keverékekben, szerekben, gyógyszerekben. A hatóanyagai, azaz az antraglikozidok hatásukat a vastagbélben fejtik ki.

Érdekesség, hogy mivel ezek az anyagok leginkább a vizelettel választódnak ki, a lúgos vizeletet vörösre festhetik. A hashajtó hatás csak később, a bevitel után 5-8 órával jelentkezik. A napi adag egyszeri bevitellel jól megoldható. Este, lefekvés előtt érdemes fogyasztani a kéreg vizes kivonatát, amely 5 g maximum 10 g kéregből készült.

A hosszan tartó kezelés, nem csak a kutyabengekéreg, de bármely más hashajtó vagy vizelethajtó szer, drog esetében káliumvesztéshez vezethet, a káliumhiány pedig székrekedést idéz elő, így a kívánt hatás ellenkezője tapasztalható.

A székrekegés aránylag könnyen kezelhető probléma, a jelenséget legtöbbször a hiányos folyadékbevitel és nem megfelelő táplálkozás okozna. A napi szükséges folyadékbevitelről gondoskodni kell. Nem csupán azért, mert székrekedést okoz a vízhiány, hanem azért is, mert a szervezet teljes működésére kihatással van a folyadékmennyiség, amivel a szervezet gazdálkodhat.

A rostban gazdag táplálkozás szintén hatékony abban, hogy a széklet megfelelő és könnyen üríthető legyen. Azonban arra oda kell figyelni, hogy a túl sok rost viszont szintén ellenkező hatást vált is és székrekedéshez vezet.