Langyos citromos víz, az igazi csodaszer

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
A citromos víz jótékony hatásai már-már legenda számba mennek. Nagymamától, nagypapától is hallani lehet, hogy, ha fáj a gyomrod, igyál citromos vizet. Nagyon is igazuk van, de a citromos víz „tehetsége” nem áll meg a gyomorproblémák enyhítésénél. A citrom igaz, hogy savas, de a gyomorsav túltengés ellen igazán hatékony, mivel semlegesíti a gyomorsavat. Éppen ezért gyomorégésre érdemes meginni egy pohár (2-3 deciliter) körülbelül testhőmérsékletű citromos vizet. Az emésztést is segíti annak ellenére, hogy milyen viszonyban van a gyomorsavval.

Zsírosabb, nehezebb ételek elfogyasztása után egy pohár citromos víz segít elkerülni a túlzott teltségérzetet, és könnyebbé teszi a táplálék feldolgozását. A citromos víz másik jótékony hatása, mely hosszú távon mutatkozik meg igazán, a húgysav eltávolítása.

A húgysav lassan fel tud halmozódni a szervezetben és izületi problémákat, sőt, köszvényt is okozhat. Nem mindenkit érint ez a probléma, de bárkinél megemelkedhet a húgysav szintje. Az emésztés során a fehérjéknek a 80%-a húgysavvá alakulva kerül a keringésbe, majd 80%-a a vesén keresztül távozik, a maradék 20% pedig a beleken keresztül hagyja el szervezetünket. Egy egészséges ember szervezetében körülbelül 1 g húgysav van.

Ez a vérben kering, feldolgozódik, pótlódik, kiürül. A citromos víz segít ennek ürítésében, megdolgoztatja a vesét, így sokkal jobban összhangban marad a szervezet. A citromos víz tulajdonképpen átmossa a belső részeinket és erősen támogatja a helyes anyagcserét, miközben fiatalító hatást is gyakorol, pont az anyagcsere, a méregtelenítés révén. Ugyanezen okokból nagyon jó hatással van a közérzetre és a szellemi teljesítőképességre is.

Íme egy jól bevált recept: Készítsünk citromos reggeli italt az egészségünk, szépségünk és szellemi felpezsdülésünk érdekében! Egy kétliteres kancsóba, palackba töltsünk langyos, körülbelül testhőmérsékletű vizet, majd csavarjunk bele kettő közepes citromot és vágjuk bele magát a gyümölcsöt is, a héjával együtt.

Hagyjuk ázni egy napon keresztül, majd szűrjük le és tegyük el. Minden reggel, étkezés és kávé előtt fogyasszunk belőle három deciliternyi mennyiséget langyosan. Hamar észre fogjuk venni a pozitív eredményt. Már első nap segít megszabadulni a végterméktől és felpezsdít egész napra.

Ha van rá módunk, ebéd után is igyunk meg két vagy három decilitert a savanykás italból, hogy ezzel is támogassuk szervezetünket a gyors és hatékony emésztésben, tisztulásban. Ha este kirúgunk a hámból és túl sok alkoholt fogyasztunk, szintén csodaszer a citromos víz.

Már az italozás közben is lehet kortyolgatni, ha megoldható, így az alkohol kiürülése sokkal gyorsabban megtörténik és nem leszünk annyira másnaposak.