Lépcsőzz, az egészségedért!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Szeretnél egészségesebbé, fittebbé és csinosabbá válni? Nincs időd konditerembe járni, sem pedig hosszantartó edzéseket végezni, ám mégis szeretnél valamit tenni az egészséged megőrzése érdekében? Akkor azt javasoljuk, hogy felejtsd el a liftet! Járj lépcsőn, ha kell a legmagasabb emeletre is! Hogy miért? A válasz egyszerű, a lépcsőzés roppant egészséges! Lássuk, milyen hatást is gyakorol a szervezetedre, ha nap, mint nap lépcsőn jársz fel és le az emeletek között! Számos kutatási eredmény igazolta már, hogy a lépcsőzés roppant egészséges, hiszen számos jótékony hatást tud ez a fajta testmozgás gyakorolni a szervezetre.

Szinte hihetetlen, de már napi 30 lépcsőfok megmászása is jelentősen befolyásolni tudja az egészségi állapotodat, a teljesítőképességedet, sőt még a testsúlyodat is! A lépcsőzés előnyeit vizsgáló kutatócsoport 5 hétig figyelte meg azt, hogy a részt vevőkre milyen hatást gyakorol napi 145 lépcsőfok megtétele.

Az ötödik hét végére az alanyok oxigén felhasználásának mérése közben megdöbbentő eredményre lettek figyelmesek a kutatók. Azt tapasztalták, hogy az oxigén felhasználás hatékonysága átlagosan 10 százalékkal javult az első héten mért eredményekhez képest.

Ez pedig azt jelenti, hogy az alanyok erőnléte, teljesítőképessége 5 hétnyi lépcsőzés után jelentősen megemelkedett! Egy másik kutatás során az alanyoknak csupán napi 30 foknyi lépcsőt kellett megmászniuk, 3 hónapon át. E kísérlettel a lépcsőzés hosszabb távú eredményeit kívánták a kutatók felmérni. Megdöbbentő eredmények születtek, e tanulmány során is.

A részt vevők körében ugyanis, a harmadik hónap végére nem csupán testsúlybeli, hanem derék körfogati csökkenés is tapasztalható volt. Megközelítőleg minden résztvevő mért adatai 3-4 százalékos csökkenést mutatott, napi 30 lépcsőfok megmászásának eredményeképpen. Ezek az eredmények arra engednek következtetni, hogy a lépcsőzés nem csupán rövidtávon hatékony, hanem hosszú távú előnyöket is elő tud idézni.

Ehhez pedig még csak arra sincs szükség, hogy hosszú órákon át eddz, hiszen csupán néhány emeletet gyalog kell megtenned, minden nap a liftezés helyett. Könnyen, egyszerűen beillesztheted a napjaidba ezt a mozgásformát, anélkül, hogy a napirended felborulna. Nem kell edzőterembe járnod, nem kell otthon az izzasztó edzéseket végezned, elegendő, ha a liftet örökre elfelejted!

Te szoktál lépcsőzni, vagy inkább kényelmesen lifttel mész fel az emeletre?