Magyar tudósok értek el áttörést az influenzagyógyításban!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
A hazai kutatók mindig is élen jártak a gyógy- és ellenszerkészítésben. Ez most ismét bebizonyosodott azt követően, hogy a Szegedi Biológiai Kutatóközpont, valamint egy svájci kutatócsoport közösen olyan szérumot fejlesztettek ki, amelynek köszönhetően teljesen hatékonyan lehet gyógyítani az influenzát. A magyar tudományos csapatot vezető Horváth Péter elmondta, hogy társai oldalán sikerült felfedezniük egy olyan gént, amelynek stimulációjával alapjaiban képesek forradalmasítani az influenza elleni készítményeket, illetve azok hatásait is.

Eredményeiket a múltban már állatkísérletekkel is sikerült alátámasztaniuk, vagyis immáron kijelenthető, hogy részben magyar tudósoknak sikerült áttörést elérniük az influenzagyógyítás területén.

A kutatócsoport vezetője a laikusok számára is érthető módon próbálta meg elmagyarázni megoldásuk, illetve elképzelésük lényegét, ezáltal kiderült, hogy egy egészen új szemszögből vizsgálták meg az influenzavírust, amiről eddig is tudták, hogy lényegében álcázza magát a szervezetben, ennek köszönhető, hogy a sejtek továbbfertőződnek, és a vírus teljesen ledönti a szervezetet.

A most megtalált gén azonban képes arra, hogy megfelelő gyógyszeres stimulációval idejekorán felismerje és meggátolja ezt a folyamatot. Mint ismert, az influenzára specializált orvosság és gyógyszer eddig még nem létezett, az orvosok csak módosított, gyengített vírusokból előállított ellenanyagot, avagy védőoltásokat tudtak előállítani a múltban, azonban a jövőt tekintve az influenza olyan lehet, mint a fejfájás, csak beveszünk rá egy gyógyszert, és azonnal elmúlnak a tüneteink.

Érdekesség, hogy bár nem az influenza az emberiség legsúlyosabb betegsége, azonban kétségtelenül az egyik legdrágább ilyen probléma.