Már a könnyebb edzés is pozitív hatást gyakorol szervezetünkre

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Már annyira a 24. órában van az emberiség jelentős része a mozgásszegény életmóddal kapcsolatba hozható betegségek és problémák kapcsán, hogy a Bellarmine Egyetem legfrissebb kutatásai szerint sokaknak már az is hasznos lenne, ha lazább mozgásformákat és könnyedebb edzéseket gyakorolnának a mindennapokban. Ebből kifolyólag a szakértők úgy tartják, hogy nem kellene feltétlenül a teljes leizzadással kapcsolatba hoznunk az edzés fogalmát, hiszen a lazább, kevésbé izzasztó mozgásformák is nagyszerűek abban az esetben, ha szeretnénk jó eredményeket elérni egészségünk védelmében.

Azzal természetesen egyetért minden kutatás és szakértő, hogy a lazább edzések messze nem elegendőek ahhoz, hogy megszabadulhassunk esetleges plusz kilóinktól, ellenben azoknál az embereknél, akik szinte semmit sem mozognak a mindennapokban, és inzulin-, valamint vérzsírhoz köthető értékeik is kilengést mutatnak, az üldögélés és a fekvés helyett nem ártana megnövelni az aktivitásuk szintjét.

Paul Loprinzi, a Bellarmine Egyetem doktorandusza a legfrissebb kutatások eredményeire hivatkozva arról beszélt ugyanis egy tanulmányban, hogy eredményeik világossá tették számukra azt, hogy az embereknek minimalizálni kellene a nyugalmi tevékenységeiket, lévén a minimális mozgással járó tevékenységek és aktivitások is elképesztően jó hatást gyakorolnak szervezetünk egészségére.

A professzor kiemelte, hogy valóban nem kell túl intenzív edzésformákban gondolkodnunk, és nem kell túl nagy dolgokra sem asszociálnunk, elegendő például olyan általánosságokra gondolnunk, minthogy sétálgatunk a telefonálás mellett, esetleg sétálva vagy kerékpározva megyünk el dolgozni, vagy a tárgyalóasztal mellett egy parkban sétálva beszélünk ügyfeleinkkel és munkatársainkkal.

Paul szerint ezekkel a módszerekkel nem csak egészségünknek kedvezhetünk, hanem mindezen túl még meg is színesíthetjük mindennapjainkat.

A szakértők úgy tartják, hogy olyan tevékenységek mindennapi alkalmazásával is elősegíthetjük egészségünk megőrzését, mint a kerékpározás, a hangszeren való játék, a kertészkedés vagy az egyensúlylabdán való mozgolódás, ami akár televíziózás közben is kivitelezhető.

Bradley Cardinal, az Oregon Állami Egyetem Sport- és Edzéspszichológiai programjának igazgatóhelyettese a tanulmány eredményei alapján kifejtette, hogy ezektől a mozgásformáktól nyilvánvalóan senki se várjon olyan eredményeket, mint a rendszeres sporttól, így ennyi mozgolódástól még nem adjuk le felesleges kilóinkat, de amennyiben egészségünk megőrzése a cél, akkor már ennyi is elég lehet ahhoz, hogy egy kicsit aktívabbak legyünk a mindennapokban.

Mint ismert, egy egészséges felnőttnek hetente legalább 150 percet kellene eltöltenie valamilyen közepesen megerőltető mozgással azért, hogy megőrizze egészségét – ilyen például a gyors séta vagy a nagyobb kirándulás –, ami természetesen felére csökkenthető valamilyen intenzívebb, fárasztóbb tevékenységgel, így például futással vagy úszással, amelyekből 75 perc is elég lenne hetente ahhoz, hogy egészségesek maradhassunk.