Már a vérből is kimutatható a depresszió

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Minden embernek évente legalább egy alkalommal szüksége lenne arra, hogy elmenjen vérvételre. A vérvételek utáni laborvizsgálatok ugyanis ma már olyannyira alaposak, hogy rengeteg, gyakran rejtett betegséget is képesek idő előtt kimutatni, így a legfrissebb hírek és kutatások szerint már olyan mentális problémákat is, mint amilyen a depresszió. Minderre az amerikai John Hopkins Kórház szakemberei jöttek rá, akik megfigyeléseik alapján kifejlesztettek egy olyan abszolút újnak ható vértesztet, ami az eddigi kísérletek szerint képes akár egyetlen csepp vérből is megállapítani, hogy valaki depressziós-e vagy sem.

Az új technológiának a fejlesztők az MDDScore nevet adták, és ez a tesztgép már a sokadik, amit tudósok arra fejlesztettek ki, hogy mentális problémákat – például skizofréniát – is ki tudjanak mutatni belőle. Az MDDScore egy nagyon egyszerű elven működik, a vértesztet pedig akár egy laikus is el tudja végezni vele.

A gépben nyolc különféle indikátor található, amelyek a vérrel érintkezve megfelelő elszíneződést mutatnak annak függvényében, hogy valaki depressziós-e vagy sem.

A kutatóknak úgy sikerült feltalálniuk ezt a különleges szerkezetet, hogy korábbi megfigyeléseik alapján a depresszió különféle krónikus gyulladásokat idéz elő a szervezetben, tehát a készülékkel nem a depresszió molekuláit fedezhetjük fel, hanem a szervezetben zajló gyulladások alapján lehet következtetni a betegségre.

A készülék 91 százalékos pontossággal képes felismerni a problémát, ezáltal gyakorlati alkalmazása igencsak sokat segíthetnek az orvostudománynak. A depresszió egyébiránt az egyik legkevesebb figyelmet kapó mentális betegség, ami közvetlenül és közvetetten is képes számtalan fizikai problémát, illetve akár súlyos betegségeket is előidézni a szervezetben!