Megdöbbentő: A fehér kenyér mégis egészséges!?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Nap, mint nap, folyton azzal vagyunk kénytelenek szembesülni, hogy a fehér kenyér roppant egészségtelen, így senkinek sem ajánlott a fogyasztása. A diétázók számára pedig, egyenesen tilos a fehér kenyér evése, hiszen az a jelenlegi álláspont a fehér kenyérrel szemben az, hogy a szervezetnek semmi szüksége erre a táplálékra.
Mindenhonnan azt hallhatjuk, hogy a fehér kenyér helyett inkább a teljes kiőrlésű változatot kellene előnyben részesítenünk, ha egészségesek szeretnénk maradni. Igen ám, de egy nemrégiben elvégzett kutatás roppant meglepő eredménnyel zárult! A tanulmány ugyanis, arra világított rá, hogy a fehér kenyér mégis egészséges táplálék, és a szervezetünknek igen is szüksége van rá!

A meglepő fordulatra valószínűleg senki sem számított. A spanyol kutatók is megdöbbenve tapasztalták azt, hogy a fehér kenyér fogyasztása által a bél jótékony baktérium flórája szaporodni kezdett. A bélflóra szaporodásának serkentése pedig, mindenképpen hasznos a szervezet számára, hiszen, ha a bélflóra tökéletes állapotba kerül, úgy az immunrendszerünk is megerősödik.

Egészen idáig az volt az általános nézet, hogy erre csupán a teljes kiőrlésű gabonákból előállított élelmiszerek képesek, de a tanulmány igazolta, hogy a finomított változatok is meg tudják növelni a Lactobacillusok számát. A vizsgálat során 38 embert kérdeztek ki táplálkozási szokásaikról, majd a székletükből mintát vettek, és amit aztán részletesen ki is elemeztek.

A vizsgálat során kiderült, hogy a citrusfélék, illetve a pektin csökkenti a jótékony baktériumok számát a bélben, míg a fehér kenyér, a fehér rizs és természetesen a teljes kiőrlésű gabona is mind-mind növelni képes a Lactobacillusok számát.

A tanulmány egyik társszerzője azt nyilatkozta a kutatás eredményével kapcsolatban, hogy a jövőben nem csupán egy-egy összetevőt kellene megvizsgálni azzal kapcsolatban, hogy vajon jótékonyan hat-e a bélflórára, vagy sem, hanem a teljes étrendet kellene vizsgálat alá venni. Így akár számos más, korábban egészségtelennek, haszontalannak kikiáltott élelmiszerről derülhet ki az, hogy valójában mégis csak pozitív hatást képes gyakorolni az emberi szervezetre. Mindennek tudatában tehát, joggal teheted fel a kérdést, hogy „Akkor most lehet-e fehér kenyeret fogyasztani, vagy nem?”

A válasz egyszerű, hiszen mértékkel fogyasztva bármit meg lehet enni! Naponta egy, maximum két szelet fehér kenyér biztosan nem okoz nagy galibát a szervezetedben, sőt még a bélflórádnak is kedvezel azzal, ha ezt az élelmiszert fogyasztod.

Te szoktál fehér kenyeret enni? Mit gondolsz eme kutatás eredményéről?