Megdöbbentő: A hasi zsírpárna akár a légzésfunkció romlását is okozhatja!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Köztudott, hogy az elhízás számtalan egészségügyi kockázatot vonz magával, ezért mindenképpen törekedni kell arra, hogy egészséges táplálkozással és rendszeres testmozgással normál tartományban tartsuk a testsúlyunkat. A túlsúly okozta betegségek közé lehet besorolni a cukorbetegséget, egyes szívbetegségeket, keringési rendszert érintő problémákat, ízületi panaszokat és még hosszan lehetne sorolni az egyes negatív következményeket. Igen ám, de francia kutatók egy igazán megdöbbentő felfedezést tettek nemrégiben. A szakemberek azt vizsgálták, hogy milyen további negatív hatásai lehetnek az elhízás egyes formáinak. A kutatási eredmény nagyon megdöbbentő lett. A szakemberek elmondása szerint ugyanis, a hasi zsírpárnák akár a légzésfunkció romlását is okozhatják!

Még meghökkentőbb volt az a felfedezés, hogy a légzésfunkció romlása nem kifejezetten a magas testtömeg index- szel van kapcsolatban, hanem sokkal inkább a deréktájon elhelyezkedő zsírpárna vastagságával! Bizony ám, a friss kutatás arra világított rá, hogy nem csupán azok a személyek veszélyeztetettek ebből a szempontból, akik kórosan elhízottak, hanem azok is, akiknek csupán néhány centi vastagságú zsírpárnácska van a derekukon.

A vizsgálat szerint a dohányzásnak nincsen semmiféle jelentősége ebben az esetben a légzésfunkció romlásához, hiszen azoknál a személyeknél is felfedezhető volt a jelenség, akik egyénként nem dohányoznak, és soha nem is szívtak el egyetlen cigarettát sem. De vajon miért és hogyan is ronthatja a légzésfunkciót a derékra rakódott zsírréteg?

A kutatók egyik magyarázata szerint, a hasi zsírpárna meg tudja akadályozni a rekeszizom és a mellkas normál tartományban történő mozgását, ezért a légzésfunkció romolhat. A másik elmélet szerint azonban, ettől sokkal összetettebb folyamat áll a légzésfunkció romlása mögött. A kutatók arra is gondolnak ugyanis, hogy a zsírszövetek jelenléte bizonyos gyulladási folyamatok kialakulását elő tudják segíteni.

Ezek az esetlegesen kialakuló gyulladások pedig, akár a légzésfunkció romlását is elő tudják idézni. Bármelyik ok is legyen a légzésfunkció romlásának kiváltója, egy biztos, hogy egészséges életmóddal jelentősen lehet javítani a légzés hatékonyságának.

A rendszeres sport, valamint az egészséges táplálkozás segítségével ugyanis, el lehet kerülni a hasi zsírpárnák kialakulását. Neked van a hasadon felesleges zsírréteg?