Megdöbbentő felfedezés: Ez a tényező befolyásolja az étvágyadat!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
A teltségérzet kialakulását, valamint az éhségérzet jelentkezését bizonyos agyi folyamatok szabályozzák. Ezt már igen régóta tudni lehet, ám nemrégiben amerikai kutatók, japán szakemberek segítségével azt is megállapították, hogy az éhség, illetve a telítettség érzésének kialakulásának szabályozásában egyes vértestek is érintettek lehetnek. A szakemberek, a kutatási eredményeiket a Nature Communications címet viselő szaklapban közölték a nagyvilággal. Az evészavarok kialakulásáért okolható az, ha a hipotalamuszba jutó, csontvelőből eredő sejtek útja nem zavartalan.

A sejtek zavartalan szállítását a véráramlás biztosítja. Amennyiben ez a zavar bekövetkezik, az éhségérzet hatalmas méreteket ölthet. Köztudott, és már nagyon régóta ismert tény az, hogy az embriók fejlődése során számos vértest kerül be az agyba. Az agyban ezután, ezek a vértestek képesek átalakulni úgynevezett mikroglia sejtekké.

A mikroglia sejtek nem mások, mint az agysejtek egyik típusai. A legújabb felfedezés szerint, ez a folyamat akár a felnőttek testében is végbe mehet. Az agyba jutó vértestek képesek felszabadítani olyan hírvivő anyagokat, amelyek az éhséget jelentősen csillapítani tudják. Amennyiben ezek a vértestek nem jutnak el az agyba, úgy nagy valószínűséggel éhség jelentkezik, ami falási rohamok kialakulását is okozhatja.

Talán ez lenne az elhízás oka?

A vértestek okoznának gyötrő éhséget, majd pedig elhízást? Bár az éhség jelentkezése nagyobb részt a hormonok működésének tudható be, mégsem elhanyagolandó eme felfedezés jelentősége sem, ugyanis a vértestek éhségszabályozó hatása is igen lényeges az elhízás és a túlsúly kialakulásának vizsgálatában.

Mi a véleményed eme érdekes kutatási eredményről? Valóban lehet köze az elhízásnak a vértestekhez?