Megfelelő táplálkozás a zsírégetésért

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
A zsírégetés, a súlyfelesleg leadás az energiabevitel csökkentésével, a testmozgás folyamatosságával és intenzívvé tételével lehetséges. A táplálkozásban van egy csomó lehetőség, ami plusz segítséget nyújt ahhoz, hogy megtartsul az ideális testsúlyunkat, avgy ha épp nem büszkélkedhetünk vele, akkor segítsen optimalizálni azt. A kálciumban gazdag ételek például nagyon hatékonyak a zsírvesztés segítésében. A nagymamák mindig azt hajtogatták, hogy igyunk sok tejet, mert abban sok a kálcium és attól lesznek erősek a csontjaink. Ez így igaz, de a tejnek és a benne lévő kálciumnak az éhségérzet enyhítésében is nagy szerepe van.

Azoknál, akik nem fogyasztanak elég kálciumot, a zsírtömegük és az étvágyuk is nagyobb. A kálciumot nem csaj a tejből nyerhetjük, hanem a levélzöldségekből, joghurtból, dióból, parmezánból, fetasajtból, mozzarellából és az ementáli jellegű sajtokból. Nem árt néha tabletta formájában is bevinni, ha esetleg az étkezés nem elég kiegyebnsúlyozott.

A kutatások arra mutattak rá, hogy a kálciumbevitel fogyásban betöltött szerepe akkor hatékony, ha a kálcium tejtermékből származik. A kutatók azzal magyarázzák ezt, hogy a tejben lévő egyéb anyagok segítik a kálcium ilyen irányú hatását.

Egy érdekes kutatás azt mutta ki, hogy azok, akik zsírmentes tejet ittak közvetlenül az egész testre kiterjedő vibrációs tréning után, majd egy órával az edzés befejezése után ismét, a zsírleadásuk nőtt, valamint lelassultak a csontlebontó folyamatok.

A bor áldásos hatásait már régóta emlegetik, de mindig megosztó téma. Sok vizsgálat egyértelműen azt támasztja alá, hogy napi egy kis pohár bor jót tesz. A kutatók a vörösborban lévő rezveratrolnak öregedésgátló hatást tulajdonítanak. Ez az anyag a vörös szőlúőben, szederben és a földimogyoróban is megtalálható.

A rezervatrol erős antioxidáns hatású, ami egyes kutatások szerint jelentős mértékben csökkenti a zsírlerakódást. Egy több, mint 19 000, kezdetben normál testsúlyú nő bevonásával végzett vizsgálat azt mutatta ki, hogy az alkalmi vagy mértékletesen ivó nőknél kisebb volt a súlygyarapodás és kevésbé fenyegette őket a túlsúlyossá válás.

A kókuszolajnak is áldásos hatást tulajdonítanak. A kókuszolajban igen kevés kalória van, de néha feröppennek olyan hírek, hogy a kókuszolaj a rossz koleszterint erősíti, de a kutatások ezt még nem támasztották alá. Az általánosan elterjedt elmélet az, hogy a kókuszolaj csökkenti az LDL koleszterin azaz a rossz koleszterint szintjét, de növeli a jó koleszterin, azaz a HDL koleszterin szintjét.

Egy brazil kutatás szerint azoknak a nőknek, akik kókuszolajjal főztek, a derék és csípő körméretük jelentősen csökkent.