Mely napszakban érdemes edzeni?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Gyakran képezi vita tárgyát, hogy az edzés napszakhoz kötött-e és ha igen, akkor a nap mely szakában a leghatékonyabb. Nos, van abban valami, hogy meg kell válogatni, mikor végzünk intenzív testmozgást, ám a nap bármely szakában, bármelyik nap, bármilyen időben hatékony és egészséges dolog a sport, hátránya csak akkor van, ha nem megfelelően végzik. Sok érv szól amellett, hogy indítsuk a napot egy kiadós edzéssel. Figyelembe kell azonban venni azt is, hogy sokan nem aktívak reggel, és nem biztos, hogy jól esne nekik azonnal erős fizikai igénybevétellel kezdeni a napot. Bár az is tény, hogy egy jó futás egész napra beindítja a "motort". Itt van még a munka problémája is.

Aki korán kezd a munkahelyén, annak is szüksége van az elegendő alvásra és lehet, hogy nem éri meg két órával előbb felkelnie csak azért, hogy reggel edzhessen. A nap közepe szintén problémás azok számára, akik nem teljesen független időbeosztásban dolgoznak, vagy csinálnak bármit.

Az esti órák viszont általában szabadok, de ennél a napszaknál vannak olyan problémák, amiket érdemes észben tartani. Az esti edzés elfáraszt ugyan, de fel is pörget. A testhőmérséklet ilyenkor megnő és hat óra kell, hogy visszaálljon az eredeti hőmérsékletre. Az este végzett edzést érdemes úgy időzíteni, hogy lefekvés előtt három órával már végezzünk vele. Így lesz ideje a testnek megfelelően visszahűlni és a további folyamatos hűlés elősegíti a kellemes elalvást. Az edzési időpont kiválasztásánál fontos szempont az étkezés.

Evés előtt és után két órával nem érdemes edzeni. Az emésztésnek, így a jó közérzetnek sem tesz jót, ráadásul annak, aki fogyni akar, kimondottan hátráltató tényező az edzés körüli órákban való evés. A komoly sportolóknak azonban törekedni kell arra, hogy legyen megfelelő energiaforrás, tehát edzés előtt és után szénhidráthoz jussanak.

Kimondhatjuk tehát, hogy a nap minden szakában hatékony dolog az edzés és mindenki válasszon olyan időpontot, melyet jól be tud illeszteni napi rutinjába.