Melyik jön előbb, a depresszió vagy az elhízás?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Hogy a tyúk vagy a tojás volt-e előbb, az egy roppant nehéz kérdés, de hasonlóan problémás a helyzet akkor is, ha a depresszió és az elhízás közötti kapcsolat esetében keressük a választ. Az ugyanis tény, hogy a tartós elhízás depressziót okoz, mint ahogyan a depressziós állapot is elhízáshoz vezet, de vajon az embereknél melyik alakul ki előbb? Erre a kérdésre próbáltak választ találni a New Jersey Egyetem kutatói, akik a testi-lelki okok vizsgálatakor rengeteg hosszú távú kísérletet végeztek el azért, hogy megállapításra jussanak.

Sarah Markowitz vezetésével a kutatócsoportnak sikerült bizonyítania például, hogy azok az egyetemi hallgatók, akik tanulmányukat túlsúlyosan, de depressziós tünetek nélkül kezdték el, öt évvel később, avagy tanulmányaik befejezésével kétszer gyakrabban szenvedtek különféle lelki problémáktól és az enyhe depresszió tüneteitől, mint normál testsúlyú társaik.

A tanulmány bizonyítást talált arra is, hogy azok a túlsúlyos hallgatók, akik tanulmányaik során meg tudtak szabadulni felesleges kilóiktól, sokkal ritkábban produkáltak lelki betegségekre utaló problémákat. Érdekesség azonban, hogy a szakértők esetében utóbbi jelenség esetében nincs kapcsolat a két dolog között, sokkal inkább az áll a háttérben, hogy az alanyok súlyfelesleg nélkül más mentalitással tudták élni mindennapjaikat.

A kutatók azonban egyértelmű bizonyítékokat találtak arra, hogy minél több a felesleges kiló, azzal egyenesen arányosan növekednek a kockázati tényezők is, tehát a kérdésre, hogy a depresszió vagy a túlsúly van-e előbb, nem lehet általános választ adni. Aki ugyanis elhízott, hajlamosabbá válik a depresszióra, aki pedig depressziós, hajlamosabb lesz az elhízásra, és a két jelenség az esetek 90 százalékában együtt jár.

Ez nem jelenti azt, hogy minden elhízott depressziós lesz, és azt sem, hogy minden depressziós elhízott, de mindkét esetben sokkal nagyobb hajlam mutatkozik a másik tényezőre, ha az egyik már fennáll. A kutatás szerint egyébiránt a depresszióban és egyidejűleg túlsúlyban szenvedők körében sokkal több a nő, mint a férfi.

A szakemberek szerint ennek a hátterében egyértelműen a média, és a szépségipar áll, akik folyamatosan csontra soványodott modelleket állít be szépségideálnak.

Ez a nyomás pedig egyfajta megbélyegzéssel szolgál a nők jelentős részére, akik ettől depressziósak lesznek, majd még jobban elhíznak.