Memóriajavítás

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Nem is gondolnánk, hogy egyes elfogyasztott ételek kedvező hatással lehetnek a memóriára is. Pedig sok adat támasztja alá azt, hogy az E-vitaminokban gazdag ételek fogyasztása jó hatással van az emlékezetünkre, memóriánk működésére. Az E-vitaminok hatékony antioxidánsok, melyek segítik a neuronok (idegrendszerünk legkisebb alkotóegységei) védelmét. Nagy mennyiségben E-vitaminokat tartalmaz többek között az avokádó, a gabonacsírák, a mandula, a növényi olajok közül a napraforgó, a tökmag, a búzacsíra, a kukorica és az olívaolaj.

Mindenki által hallott már róla és Omega-3 zsírsavként emlegetett telítetlen zsírsavak közé tartozik a dokozahexaénsav (DHA), mely minden ilyen étrend kiegészítő készítmény dobozán olvasható. Jótékony hatásai mellett fontos agyunk megfelelő működéséhez. Sok DHA-t tartalmaznak a különböző halféleségek (pl. makréla, tonhal, lazac, szardínia, stb.) halételek. A rendszeres halételek fogyasztása jó hatással van a memóriára is. Tudni kell azt is, hogy a DHA csak akkor hasznosul, ha az alapanyagokat főzik vagy párolják!

Ugyancsak mindenki által ismert és tudott tény, hogy szintén jó hatással vannak az emlékezetre a B-vitaminok. A B-vitaminok csoportjából ismert Folsav agyunk működésének segítésére gyakorolt hatása összefüggésében pontosan nem bizonyított, de az biztos, hogy sok B-vitaminféle és folsav tartalma van a sötétzöld színű zöldségféléknek, mint például a spenótnak, brokkolinak és a kelnek.

Már ismert tapasztalati tény, mely azóta kutatási beszámolókkal is alátámasztott, hogy egyes bogyós gyümölcsöknek szintén memóriajavító hatásuk van. Ilyenek például a fekete áfonya és az eper. E témában készült beszámolók alkalmával elhangzott az a megállapítás, hogy e bogyók segítenek megfékezni a memória és az összpontosítás zavarait, különösen a középkorú nők esetében.

Szellemi képességeink megőrzésében fontos szerepe van továbbá a folyadékbevitelnek! Fontos, hogy igyunk eleget, kerüljük a kiszáradást. A tartósan vízhiányos állapot miatt az agyszövetek zsugorodhatnak, ami rövid távú emlékezet és az összpontosítás zavaraihoz vezethet.

Időközben tudományos bizonyítást nyert az is, hogy a csokoládéfogyasztás valóban jót tesz a memóriának.