Mennyi testmozgás kell az ideális testsúly megtartásához?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
A legtöbb ember számára nem is annyira a fogyókúra a legnehezebb dolog, illetve az általa lefektetett szabályok betartása, sokkal inkább az, hogy a leadott kilókat, illetve az elért ideális testsúlyt miként tartsuk meg? Az emberek dolgát nehezíti, hogy a legtöbb kutatás és tanácsadás csak arra próbál meg magyarázatot adni, hogy miként lehet a már felgyülemlett súlyfelesleget könnyedén leadni, holott ez mindig a könnyedebb feladat.

Ha ugyanis elértük az áhított súlyhatárt, akkor utána nem térhetünk vissza teljesen a régi életmódunkhoz, és sokan ezt hajlamosak elfelejteni, hiszen ha ismét sokat, zsírosat és cukrosat kezdenénk el enni, az bizonyára ismételt elhízáshoz vezetne. A legfontosabb tehát, hogy életmódot váltsunk, és egészségesebben táplálkozzunk, mindeközben pedig nekilássunk mozogni is, hiszen mozgás nélkül az ideális testsúly csak nagy lemondások árán tartható meg.

A bostoni Harvard Medical School kutatói nemrégiben közel 35 ezer ember részvételével bebizonyítottak, hogy azok az emberek, akik a kutatás időtartama során leadták felesleges kilóikat a megfelelő étrend és a napi 1 órás testmozgás segítségével, a kutatás végeztével, illetve a testmozgás feladásával néhány hónapon belül visszahíztak eredeti testsúlyukra.

A szakértők számára ezzel bizonyítást nyert, hogy teljesen mindegy, hogy mit, de napjában legalább 1 órát mozogjunk valamit, mert csak ennyi mozgással érhető el az, hogy a leadott kilók a későbbiekben se kússzanak vissza ránk. Természetesen itt nem megerőltető edzésről van szó – abból jóval kevesebb és ritkábban is elég –, hanem teljesen hétköznapi tevékenységekről, mint amilyen a séta, a kerékpározás vagy a gyerekekkel való játék.

Amennyiben intenzívebb mozgásformát választunk, például futást, úszást vagy éppen valamilyen tömegsportot, akkor a szakemberek szerint elegendő kétnaponta 30 perc ahhoz, hogy a nehezen ledolgozott kilók ne jöjjenek vissza kamatostul.

Természetesen a mozgás önmagában még nem elegendő, így amennyiben életmódunkat és táplálkozási szokásainkat nem vagyunk hajlandóak módosítani, abban az esetben a mozgás sem ér túl sokat, legfeljebb azt, hogy a folyamatosan gyarapodó súlyunk miatt tönkretesszük ízületeinket, és túldolgoztatjuk a szívünket. Az ideális testsúly tehát legalább napi 1 óra mozgással és megfelelő étrenddel érhető el – ha csak alkatilag nem tartozunk a szerencsés kisebbség közé.