Mennyire éri meg olcsó fitneszgépet vásárolni?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
A magyar emberek nagyon árérzékenyek, szeretnek minél többet kapni, minél olcsóbban. Nyilván ez egy alapvető emberi igény, de azért nagyon meg kell válogatni, min spórolunk. Az olcsó, használt fitneszgépek lehetnek jók, de nagyon sok esetben kidobott pénzzé válnak igen hamar. Igaz ez sajnos némely újonnan vásárolt, de olcsó holmira is. Nem kell feltétlenül azt gondolni, hogy az olcsó futópad, elliptikus tréner egy ócskaság, mert számtalan esetben nagyon is beváltja a hozzá fűzött reményeket, azonban ez csak akkor igaz, ha egyszerűbb holmikról van szó. Az elliptikus tréner például nagyon egyszerű, ha csak egy kis kardiózásra kell valami.

Elég, ha nem törik ketté, nem lazul ki és manuálisan állítható fokozatai vannak. Ezzel máris tökéletesen alkalmas némi edzésre. Ha viszont komoly kontroll alatt akarjuk tartani az edzéseinket és igazán erős edzésprogramot csinálnánk végig, akkor egy több mindent tudó eszközre van szükség.

Na most vagy elmegyünk egy fitneszterembe vagy mélyebben a zsebünkbe nyúlunk és egy drágább elliptikus trénert viszünk haza. A drágább darabok megbízhatóbbak, van például valóban megbízható értékeket mutató pulzusmérőjük, esetleg mellkasi pulzusmérőt is lehet csatlakoztatni a vezérlőjükhöz és motorikusan állítható a nehézségi fokozatuk. Ha ilyen extrákkal felszerelt eszközt túl olcsón kínálnak, ott valami nem stimmel.

A futópadoknál még kétségesebb a helyzet ha olcsóról van szó. Egy futópad kényes felfüggesztésekkel rendelkezik, melyek meghibásodása teljesen ellehetetleníti az eszköz használatát. Az sem mindegy, hogy mennyire fokozatosan lehet állítani, hogy nem döglik-e a be a szabályzó és hasonlók. A futópadok, bár vannak 150 kilogrammot is elbíró darabok, azért mégiscsak érzékeny szerkezetek. Ha nem minőségi a fitneszgép, hamar vehetünk egy újat.

A használt eszközök között is lehet találni olyat, amit még hosszú évekig gyűrhetünk, de használtan vásárolni nagyon rizikós. Rengeteg rejtett hibája lehet egy ilyen eszköznek, ami lehet, hogy csak egy év múlva, de lehet, hogy egy hét múlva jön elő. Általában pénzvisszatérítésre ilyen esetekben nincs lehetőség, így kidobtunk az ablakon egy kisebb összeget és a nyakunkba varrták a szemét eltakarítását is.

Fitneszgép vásárlásakor érdemes olyan gyártótól vásárolni, amely a megbízhatóságról híres vagy valakit segítségül hívni, aki átnézi az eszközt. A nagy áruházláncok is elő szoktak rukkolni sporteszközökkel és nagyon sok esetben igazán használható holmikat sikerül piacra dobniuk, meglehetősen jó áron.