Mennyire fontos a szülőknek az egészséges életmódra nevelés?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Március 24-e az Ifjúság Világnapjaként van jelen az életünkben. Ebből az alkalomból történt egy telefonos felmérés, mely a szülők-gyerekek egészséges életmóddal összefüggésben levő szokásait, nézeteit kívánta felmérni. Az eredmények összességében azt mutatják, hogy a szülők törekednek az egészségesebb életvitelre, viszont többségüknek fogalma sincs a transzzsírsavakról, aki viszont tudja, hogy mit jelent, nem törődik a fogyasztásával kapcsolatos kockázatokkal.

A felmérés telefonon keresztül, a kiválasztás véletlenszerűen történt, így a kapott eredmények nem célzott közönség válaszaiból alakultak ki. Az eredmények szerint:

- A szülők többsége elsősorban az idegennyelvi képzést látja fontosabbnak gyermeke nevelésében, majd ezt követi a rendszeres sportolás. Ami azt jelenti, hogy ha választaniuk kellene az angol nyelv tanulása és a futás között, aki a többség a nyelvtanfolyamra íratná be gyermekét.

- A megkérdezett szülők közül 80 százaléka tartja fontosnak, hogy a gyerek sportoljon valamit.

- A gyerekek többsége az iskolában sportol valamit, iskolán kívül, hetente egyszer csak 45 százalékuk.

- A gyerekek étkeztetése szempontjából a szülők többsége fontosnak tartja, hogy változatos legyen csemetéjük étrendje.

A szülők tehát tudják, hogy a gyereknek változatosan kell étkeznie, naponta kell sportolnia.

Mit tesznek a felnőttek?

A felnőttek sportolási szokásaival kapcsolatban már korántsem biztató kép alakult ki: a megkérdezettek alig 40 százaléka sportol hetente legalább egyszer, de többségük inkább társaságkedvelő, így egyedül nem sportolnak semmit.
A családi programban nem igazán kedvelt a közös sporttevékenység, alig 30 százaléka állította azt, hogy szülők-gyerekek együtt mozognak. 34 százaléka nyilatkozott úgy, hogy sosem fordult elő eddigi közös életükben!

2013. szeptemberében bevezetett mindennapos iskolai testneveléssel kapcsolatban is kíváncsiak voltak a kérdezők a szülők véleményére. A válaszadók több mint a fele hasznosnak tartja az elképzelést, 3 százalék azonban teljesen feleslegesnek tartja a mindennapos tornaórákat!

Az egészséges életmód szabályai szerint az aktív mozgásnak rengeteg pozitív vonzata van. Természetesen a felmérés arra is kíváncsi volt, hogy ezt a jótékony hatást érzékelik-e a szülők a gyermekeikkel kapcsolatban. A válaszoló szülők harmada bizony érzékeli a kedvező hatásokat: javult a gyerek magatartása, jobban tanul, harmonikusabb az élete.

A felmérés azt is megkérdezte a szülőktől, hogy az iskolán kívüli sporttevékenységre mennyit költenek a családok. A szülők többsége kevesebbet fizet, mint ötezer forint, alig valamivel több, mint 10 százalékuk 20ezer forintnál is többet áldoznak gyerekük sportolására, havonta.

Az eredmények azt is mutatják, hogy bár a gyermek sportolásának lehetőségei igencsak függnek a család anyagi helyzetétől, de a jelenlegi sporttevékenységek finanszírozása nem jelent komoly terhet a családi kasszára.

Szerencsére a mai szülők kiemelt figyelmet fordítanak gyermekeit étkezésére is, hiszen 80 százalékuk szerint fontos, hogy a gyermeke egészségesen és változatosan étkezzen. A transzzsírsavak hatásait ugyan ismerik, ezt a válaszadók fele választotta, de nem tulajdonítanak neki nagy jelentőséget.